Kannanotto alueelliseen taiteen tukeen

06.05.2018

Liian iso osa taiteen avustuspäätöksistä tehdään Helsingissä. Lapin taiteilijaseura toivoo enemmän päätösvaltaa Taiteen edistämiskeskukselta Lapin taidetoimikunnalle ja Taiteen edistämiskeskuksen Rovaniemen toimipisteelle.

Lapissa toimii iso joukko alueellisesti ja kansainvälisesti meritoituneita kuvataiteilijoita. Heillä on näyttelytoimintaa alueen taidemuseoissa ja gallerioissa sekä eri puolilla maailmaa, mutta ei välttämättä pääkaupunkiseudulla. Suomalaisista taidealan avustuspäätöksistä suurin osa tehdään kuitenkin Helsingissä, jossa ei ole asiantuntemusta Lapin taiteilijoiden ansioituneisuuden arvioimiseen. Lapin taiteilijaseuran näkemyksen mukaan apurahojen jakopäätökset tulisi tehdä alueellisesti.

Werkosto-hanke on tehnyt kannanoton Taiteen edistämiskeskuksen alueellisesta toiminnasta. Lapin taiteilijaseura on yksi järjestöistä, jotka ovat allekirjoittaneet sen. Siinä todetaan muun muassa näin:

”Suurin osa valtion visuaalisen toimikunnan jakamista apurahoista kohdentuu pääkaupunkiseudulle, vaikka taiteilijoista ja myös hakijoista suurempi osa toimii muualla Suomessa. Tämä lisää myös taiteilijoiden eriarvoistumista pelkästään asuinpaikkakunnan perusteella: kansalaisella tulee olla samanlaiset mahdollisuudet harjoittaa ammattiaan kaikkialla Suomessa.”

Avustuspäätösten alueellisen painottumisen voi havaita oheisesta tilastosta. Ongelma ei  koske vain yksittäisten taiteilijoiden työtä, vaan myös taidealan yhteisöjä ja järjestöjä eri puolella Suomea:

"Yhteisöavustusten jakaminen on siirtynyt alueilta Taiteen edistämiskeskuksen valtakunnallisille toimikunnille. Samalla yhteisöavustusmäärärahat ovat pudonneet – eritoten visuaalisen taiteen alalla. Suuret toiminta-avustukset kohdentuvat valtakunnallisille järjestöille, jotka toimivat poikkeuksetta Helsingissä. Tämä syventää alueiden eriarvoistumista."

Lapin taiteilijaseura on osa Werkosto-hanketta, jonka tarkoitus on kehittää visuaalisen alan yhteistyötä kansallisesti Suomessa. Werkostoa koordinoi Kaakon taiteen taidejohtaja Anna Vilkuna. Työ sisältää alan kehittämistä ja muun muassa vaikuttamiskoulutusta. Hanke fokusoituu taidekentän toimintaan maakunnissa.

Werkosto-hankkeen kannanotto

Maria Huhmarniemi, Lapin taiteilijaseuran hallituksen pj, maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi

Kuvia Lapin taiteilijaseuran jäsenistä maailmalla

Tuomas Korkalo teoksena edessä, Gallery Monma & ANNEX, Sapporo, Japani. Kuvassa on galleristi Keiko Oi Tuomaksen kanssa. Kuvan on ottanut näyttelyn kuraattori Koji Tada.

Hanna Kanto (oikealla) Intherackroom galleriassa Berliinissä yksityisnäyttelynsä avajaisissa 1.5.2018. Kuvassa on Hannan lisäksi performanssitaiteilija Turbo Jambon ja kuvataiteilija Sara Edström. Kuvan on ottanut Pierre Granoux, näyttelyn kuraattori ja galleristi.

Jouko Alapartanen näyttelymatkallaan Koreassa kulttuuriministeri Lee Hae Kyungin tapaamisessa.

Risto Immonen ja hänen veistoksena 11 x Home, 2014, corten teräs, korkeus 7,2 m, Wuhu, Kiina.

Pirkko Mäkelä-Haapalinna (keskellä) opettamassa Ranskassa.

Helena Junttilan teoksia Tokion Metropolitan museossa Spirit of North -projektin näyttelyssä Sensing Faint Resonance vuonna 2017. Kuvan on ottanut Aki Fujita Taguchi. Tanssija Amanda Billberg Ruotsista esiintyy teosten edessä.