Art Äkäslompolo II

23.07.2017

Art Äkäslompolo on yhteisöllinen ympäristötaideprojekti, jossa pohjoismaiset taiteilijat yhdessä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden kanssa tuottavat vuosittain yhteisö- ja ympäristötaidekokonaisuuden Kolarin Äkäslompoloon. Tapahtuma toteutuu tänä vuonna ensimmäisen kerran teemalla asumus. Teosten valmistuksessa painopisteenä on yhteisöllisyys ja ekologisuus. Ympäristötaidetapahtuman yksi keskeinen tavoite on tukea kestävää luontomatkailua elinkeinona ja vastavoimana kaivosteollisuudelle, sekä kyläyhteisön yhteisöllisyyttä Hannukaisen kaivossuunnitelman konfliktin aikana. Art Äkälompolo –työryhmä tekee yhteistyötä Lapin Taiteilijaseuran ja Kolarin kunnan kanssa. Lapin taiteilijaseura on saanut rahoituksen Birgitta Linhartin teokseen Leader Tunturi-Lapilta Suomi-neidon Tunturi-Lappi100 -teemahankkeesta.

Art Äkäslompolo II (järjestetään heinäkuun lopulla 28.- 30.7. yhtä aikaa Meän Vestivaalien kanssa samassa paikassa Karilan tiluksilla Äkäslompolossa. Yhteisöllisen ympäristötaidetapahtuman  teokset valmistetaan ja sijoitetaan tuolloin Karilaan. Tapahtuman ympäristötaiteilijoita ovat Maria Huhmarniemi, Birgitta Linhart, Tim Linhart, Anu Nirkko, Sofia Waara, kuvataiteilijat Satu Kalliokuusi ja Heli Vepsäläinen kuvataidetyöpajoillaa sekä performanssitaiteilija Katariina Angeria.

Avajaiset lauantaina 29.7 klo 16. Tervetuloa!

TEOKSET & TYÖPAJAT:

Yhteisö- ja ympäristötaidetapahtumamme työpajat käynnistyvät perjantaina 28.7. klo 11 Karilan tilalla. Ilmoittautumiset NYT osoitteeseen maria.huhmarniemi@ulapland.fi

Birgitta ja Tim Linhart (SE) KYLÄTEOS

Birgitta Linhart on Luulajassa Ruotsissa asuva taiteilija, joka työskentelee kivikuvanveiston ja ympäristötaiteen alalla. Hän on toteuttanut Pohjois-Ruotsin kylissä aiemmin useita taideteoksia, joissa kyläläiset ovat itse osallistuneet teoksen ideointiin ja toteuttamiseen. Teokset symboloivat kylää ja paikan henkeä sekä nostavat esiin paikkaan liitettyjä arvoja ja merkityksiä. Usein Birgitan aviomies taiteilija Tim Linhart osallistuu myös teoksen toteuttamiseen. Birgitta on kutsuttu taiteilijaksi Art Äkäslompolo –tapahtumaan Tunturi-Lapin Leader rahoituksella. Hän toivoo, että työpajaan osallistuu mahdollisimman runsas joukko äkäslompololaisia. Myös muut, jotka kokevat asian innostavaksi ovat tervetulleita, vaikka ei olisikaan äkäslompolossa asuva. Ilmoittaudu pian!

Anu Nirkko (FI): SININEN KEHÄ

Tule osallistumaan ympäristötaideteos Sinisen kehän rakentamiseen! Turkoosin sinisen värin uskotaan monissa kulttuureissa tuovan onnea. Vienan Karjalassa maalataan usein ovet ja ikkunanpielet turkoosin sinisiksi. Tämä väri suojelee ja karkoittaa pahat henget. Maalaamme heinäseipäitä ja rakennamme niistä kehän Karilan tilalle Lehon torpan läheisyyteen. Ilmoittaudu pian!

Sofia Waara (SE): KOTELO

Jatkaa toukokuun Äkäslompolo I:ssä aloitettua teoskokonaisuutta. Sofia Waaran Kotelo-teoksen ja aiheena on jättimäinen nokkosperhosen kotelo. Teoksen materiaalit ovat osin luonnosta ja ostin kierrätysmateriaaleja. Teos toimii valaisimena.

Maria Huhamrniemi (FI): TAIGAKODAT

Maria Huhmarniemi teos kiinnittyy asumus-teemaan kota-aiheeltaan. Teoksen materiaalin on männynkäpyjä, taimia, kaarnaa ja kiviä. Tavoitteena on antaa yleisölle kokemus tilasta ja katsojat ovatkin tervetulleita astumaan teokseen sisään. Teoksen valmistaminen käynnistyi jo toukokuussa kyläläisten kanssa pajumateriaalilla. Marian teos valmistuu jo hieman aikaisemmin kuin muut ja tapahtumassa ei hänellä enää ole työpajaa.

Johanna Katariina Väisänen on kuopiolainen taiteilija, joka toimii monella taiteen osa-alueella (video, valokuva, ääni, piirustus ja maalaus. Usein hän yhdistää näitä elementtejä installaatioiksi.) Art Äkäslompolo 2017 aikana Karilan Navettagalleriassa esitettävä Rakennuksen elämä (video), 2015, on osa mediainstallaatiota. Teoksessa rakennukset symboloivat ihmistä. Talot ovat paikkoja, joihin muistot kiinnittyvät myös kollektiivisessa alitajunnassa ja muistissa. Unessa ihminen on usein rakennus. Videoteoksessaan Väisänen käsittelee rakennusten symboliikkaa unimaailmassa ja muistoissa.

Katariina Angeria on paikka- ja tilannesidonnainen tanssiperformanssin tekijä, jota kiinnostavat maailmassa olemisen hauraus sekä toisin hahmottamisen mahdollisuudet. Art Äkäslompolossa hänen esityksensä Kurento pohtii koskemattomuuden kysymystä universaalina oikeutena.

PERJANTAIN HIILI-ILTA workshop 28.7. perjantai klo: 18-21

-työpaja koko perheelle:

Satu Kalliokuusi ja Heli Vepsäläinen ohjaavat nonstoppina perjantai-iltasella klo 18 lähtien piirustushiilien valmistusta. Valmistamme pajusta piirustushiiliä joita voi käyttää esim seuraavan päivän Luonto-ja taidetyöpajassa. Omat oksasakset on hyvä ottaa mukaan. Materiaalimaksu 2 eur/hlö. Ilmottautuminen ei ole välttämätön.

LUONTO JA TAIDE workshop 29.7. lauantai klo 11-18 ja 30.7. sunnuntai klo 11-15

-työpaja koko perheelle:

Satu Kalliokuusi ja Heli Vepsäläinen ohjaavat nonstoppina

piirustusta ja maalausta luonnon materiaaleilla: maalaamme mm marjoilla ja erilaisilla kasveilla vapaasti tai luonnonaiheita tarkkaillen. Lisäksi Luonto ja taide-workshopissa saa painaa itselleen festarikassin. Materiaalimaksu: 5 eur/hlö/maalaus ja 5 eur/hlö/kassi. Ilmottautuminen ei ole välttämätön.

Tapahtuma starttaa perjantaina 28.7.2017 ja siihen ovat tervetulleita kaikki paikalliset asukkaat, matkailijat ja muut kulkijat ikään katsomatta.

Aukioloajat: pe 11-21 la 11-18 su 11-15  TERVETULOA!

Kurattori/ tapahtuman johtaja:

Satu Kalliokuusi

Helsingin taiteilijaseuran VPj
puh. 045-3264416
satu.kalliokuusi@gmail.com

www.satukalliokuusi.carbonmade.com

Taiteilija ja työryhmän jäsen:

Maria Huhmarniemi

Lapin yliopiston yliopistonlehtori, Lapin taiteilijaseuran Pj

puh: 0407639948

maria.huhmarniemi@ulapland.fi

Teosten sijoituspaikkojen maanomistaja Karilassa: