Taiteilijahaku seinäteosten toteuttajaksi hoitolaitoksiin Rovaniemellä

17.04.2019

Taiteilijarekry

Etsimme taiteilijoita (kahta itsenäistä taiteilijaa tai kahta taiteilijatiimiä) tekemään seinäteoksen Rovaniemen kaupungin hoitolaitokseen, Tapionkoti, osoitteessa Korkalonkatu 10, 96100 Rovaniemi ja Aaltorannan palvelutalo, Pohjoistuulentie 2, 96900 Saarenkylä. Valitut taiteilijat/taiteilijatiimit työskentelevät itsenäisesti jommassa kummassa kohteessa. Taiteilijahaku on avoin kuvataiteilijoille. Tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa maalaus, -kollaasi tai installaatio hoitolaitoksen tiloihin. Teoksilta edellytetään paikkasidonnaisuutta: taiteilija suunnittelee teoksen tilaan sopivaksi tutustumalla tilaan ja mm. keskustelemalla yhteisön jäsenten (työntekijät, asukkaat, omaiset) kanssa.  Teosten tehtävänä on lisätä tilojen viihtyisyyttä ja tukea asiakkaiden ja henkilökunnan hyvinvointia.

Kummankin kohteen kokonaisbudjetti on 7000 €. Taiteilija voi laskuttaa 7000 € ja kattaa sillä oman palkkansa, materiaalit ja mahdolliset ostopalvelut. Toinen vaihtoehto on, että seura maksaa taiteilijalle 1 kk:n palkan ja korvaa materiaalit ja ostopalvelut kuitteja vastaan siten, että hankkeen kokonaiskustannukset ovat enintään 7000 €. Valittujen taiteilijoiden kanssa tehdään joko ostopalvelusopimus tai työsopimus. Seinäteosten tulee valmistua lokakuun 2019 loppuun mennessä.

Työtä haetaan motivaatiokirjeellä ja ansioluettelolla. Hakemukseen voi liittää myös linkin portfolioon. Hakemukset tulee toimittaa Lapin taiteilijaseuraan 15.5.2019 mennessä. Taiteilijat valitsee työryhmä, johon kuuluu Rovaniemen kaupungin kulttuurituottaja Matti Selin, kuvanveistäjä/Lapin yliopiston lehtori Tom Engblom, Lapin taiteilijaseuran tuottaja/galleristi Miia Mattila ja hoitolaitosten edustaja. Kaikille hakeneille taiteilijoille ilmoitetaan taiteilijavalinnasta.

Seinäteosten toteuttaminen on osa hanketta, jonka tavoitteena on toteuttaa hoitolaitoksiin korkeatasoisia seinäteoksia, jotka perustuvat paikan fyysiseen, mentaaliseen ja/tai tarinalliseen kartoitukseen. Kehittäminen kohdistuu seuraavaan kolmeen näkökulmaan, ja tavoitteena on tuottaa toimintamalleja tämänsuuntaisista työtavoista:

1. Miten taiteilija suunnittelee teoksen vuorovaikutukseen ja/tai paikkakartoitukseen perustuen? Paikkasidonnaisuus tarkoittaa sekä fyysistä tilasidonnaisuutta että yhteisösidonnaisuutta. Teoksen suunnittelu edellyttää paikkakartoitusta, jossa taiteilija keskustelee paikan käyttäjien (henkilökunta, asiakkaat, omaiset) kanssa.

2. Miten taideteos voi tukea muistelutyötä? Seinälle rakennettavan installaation elementteinä tai aiheina voivat olla esimerkiksi esineet tai käsityöt, jotka tukevat palvelutalon asukkaiden muistiprosesseja. Miten taiteilija suunnittelee teoksen siten, että hän huomioi muistelutyön tuen mahdollisuuden?

3. Luonnolla on osoitettu olevan merkittäviä hyvinvointivaikutuksia, muun muassa verenpaineeseen, sykkeeseen ja niin edelleen. Myös luontokuvien on osoitettu tukevan tervehtymistä. Uudet vedostustekniikat mahdollistavat valokuvaan perustuvan julkisen taiteen. Hankkeessa tarkastellaan, miten luontokuvaan perustuvaa taidetta voidaan toteuttaa hoivalaitoksiin.

Hankkeen rahoittaa Taiteen edistämiskeskus, Rovaniemen kaupunki ja Lapin taiteilijaseura.

Lisätietoja: Miia Mattila lapintaiteilijaseura(at)gmail.com

Puh. 050 406 3632