Taidelainaamo Sodankylään

26.05.2012

Taidelainaamo Sodankylään touko-kesäkuun taitteeksi

Lapin taiteilijaseura laajentaa toimintaansa Lapissa. Seura avaa Sodankylään taidelainaamon touko-kesäkuun taiteeksi (26.5.-17.6). Lainaamossa viedään Lapin nykytaide sodankyläläisten ja Elokuvajuhlien vieraiden saataville. Suunnitelmana on, että vastaavia väliaikaisia lainaamoja nähdään myös muualla Lapissa loppuvuodesta.

Lapin taiteilijaseura kehittää taidelainaamon profiilia korkeatasoiseksi lappilaisen ammattitaiteen myyntinäyttelyksi. Jokaiseen lainaamoprojektiin valitaan kuraattorityöryhmä, joka teemoittaa näyttelyn ja valitsee kutsuttavat näytteilleasettajat. Sodankylän lainaamossa kokonaisuuden ovat koonneet kuvataiteilijat Helena Junttila ja Mari Oikarinen sekä Lapin taiteilijaseuran ja Lapin esittävien taiteiden keskuksen yhteistyökoordinaattori Ilona Sares. Teemoja Sodankylässä ovat muun muassa lappilaisuus, sirkus ja festivaalit. Näyttelyyn on valittu runsaasti grafiikkaa.

Sodankylän taidelainaamon idea on Helena Junttilalta. Hän toivoo, että taiteilijaseura toimii jatkossakin myös Sodankylässä:

• ”Lapin taiteilijaseura edustaa koko Lappia ja seuran toiminnan tulee näkyä muuallakin kuin Etelä-Lapissa. Sodankylässä on kulttuurimyönteinen ilmapiiri mutta melko vähän taide- ja kulttuurialan tapahtumia. Siksi kuvataide saa Sodankylässä hyvän yleisön.”

Yhteistyökoordinaattori Ilona Sares haluaa viedä Lapin taidetta alueen tapahtumien osaksi:

• ”On upeaa, että taitelijaseurat haluavat tehdä yhteistyötä taiteen edistämisessä. Olisi toivottavaa, että yhteistyö laajenisi Elokuvajuhlien yhteyteen.”

Lapin taiteilijaseuran taidelainaamon kehittämisen takana on seuran manageri  Merja Briñón sekä Magenta-hanke. Merja Briñón missiona on viedä taidetta lähelle ihmisiä. Briñón kehittää taiteen uusia palveluja Magenta-hankeessa vuosina 2011-2013. Hanke on Lapin taiteilijaseuran, Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluiden ja Taiteiden tiedekunnan sekä Lapin taidetoimikunnan yhteistyöhanke, joka on saanut rahoituksen Euroopan Sosiaalirahastolta ja ELY-keskukselta. Hankkeen omarahoitusosuuden rahoittajia Lapin taiteilijaseuran lisäksi ovat yhteistyökunnat, alueen yritykset, Lapin yliopisto ja Lapin taidetoimikunta.

Lisätietoja:

Helena Junttila