Lapin kuvataidetta Viroon ja Latviaan

19.07.2012

Lapin taiteilijaseura on aloittanut aktiivisen kuvataiteen vientitoiminnan Baltian maihin. Yhteistyössä Suomen Viron-instituutin kanssa toteutetaan vuosina 2011-2013 kaksi mittavaa näyttelykokonaisuutta, kiertonäyttely ”Karvanlähtöaika” ja merkittävä, kahdeksan näyttelyä sisältävä ”I live on the Arctic Circle” -näyttelykokonaisuus Tallinnassa ja Riiassa. Suomen Viron-instituutin lisäksi Lapin taiteilijaseuran yhteistyökumppanina Riiassa toimii Suomen suurlähetystö.

”I live on the Arctic Circle” –näyttelykokonaisuus avautuu elokuussa Tallinnassa viidessä arvostetussa galleriassa ja syyskuussa näyttelykokonaisuus avataan Riiassa kolmessa eri galleriatilassa. Näyttelykokonaisuuden kuratoi virolainen kuraattori Reet Varblane lukuun ottamatta tallinnalaista Vaduse Galleriaa, jonka näyttelyn kuraattoreina toimivat virolaiset taidegraafikot Loit Jõekalda ja Sirje Eelma. Reet Varblane vieraili Rovaniemellä tammikuussa 2012 tutustuen lappilaisiin taiteilijoihin ja heidän teoksiinsa sekä työtiloihinsa.

Kolmevuotinen kiertonäyttely ”Karvanlähtöaika” avautui viime elokuussa Loov Galleriissa Tartossa. Vuonna 2012 se on esillä lukuisissa gallerioissa eri puolilla Viroa ja Latviaa. Kiertonäyttelyn kuraattoreja ovat olleet Tarton Taiteilijaliiton puheenjohtaja Markus Toompere ja galleristi Indrek Grigor. He kävivät Lapissa keväällä 2011 tutustumassa Lapin taiteilijaseuraan. Toompere ja Grigor valitsivat kiertonäyttelyyn neljätoista taiteilijaa grafiikan, valokuvan sekä maalaus- ja veistotaiteen aloilta.

Lapin taiteilijaseura esittelee Baltian näyttelykokonaisuuksissa yhteensä 29 jäsentaiteilijaansa. Näin lähes kolmannes seuran taiteilijoista on esillä Viron ja Latvian näyttelyissä. Lapin taiteilijaseuran puheenjohtaja Maria Huhmarniemi iloitsee taiteilijavalinnoista ja verkostoitumisesta taiteilijoiden, kuraattoreiden ja tuottajaportaan välillä.

- On hienoa, että Baltiassa esitetään Lapin taiteen moninaisuus. Ulkopuoliset kuraattorit antavat kiinnostavan näkökulman Lapin taiteeseen.

Lapin taiteilijaseuran manageri Merja Briñón on verkostoinut aktiivisesti Baltian taide- ja kulttuuritoimijoiden kanssa. ”I live on the Arctic Circle” -näyttelykokonaisuuden pääyhteistyökumppaneita ovat Suomen Viron-instituutti ja Latvian Suomen suurlähetystö. Pääyhteistyökumppaneiden lisäksi hanketta ovat rahoittaneet Lapin taidetoimikunta ja Opetus- ja kulttuuriministeriö. Muita yhteistyökumppaneita ovat Eestin taiteilijaliitto, Eestin nykytaiteen keskus, Suomen suurlähetystö Tallinnassa sekä kymmenen virolaista ja latvialaista toimijatahoa, jotka edustavat gallerioita, taiteilijaliittoja tai muita avainasemassa olevia taideinstituutioita. Näyttelyprojektin ohella Lapin taiteilijaseura neuvottelee jatkuvasti uusista kansainvälisistä näyttelyistä Baltiassa ja Barentsin alueella.

”I live on the Arctic Circle” -näyttelykokonaisuuteen valitut kuvataiteilijat:
Mervi Autti, John Court, Joseph James, Riikka Jokiaho, Anssi Hanhela, Liisa Harju, Markku Heikkilä, Maria Huhmarniemi, Liisa Karintaus, Maria Kausalainen, Tuomas ja Ninni Korkalo, Kalle Lampela, Leila Lipiäinen, Tuuli Mukka, Mari Oikarinen, Anu Riestola, Terhi Silenius, Tuula Turkki, CSCAA Contemporary Santa Claus Artist Association (Kalle Lampela ja Eemil Karila). Riiassa ”I live on the Arctic Circle” täydentyy Eemil Karilan teoksilla.

”I live on the Arctic Circle” -näyttelykokonaisuuden aikataulu:

TALLINNA

• Avajaiset  to 2.8.2012
  • Kastellaanimaja Galerii (Roheline aas 3,Tallinna, www.linnamuuseum.ee/vilde/kastellaanimaja-galerii/)
  • klo 15-16.30. Näyttely avoinna 3.8.-7.9.
  • Vabaduse Galerii (Vabaduse Väljak 6, Tallinna, www.eaa.ee) klo 16.30-18. Näyttely avoinna 3.8.-21.8.
  • Disaini ja Arhitektuuri Galerii (Pärnu mnt 6, Tallinna, www.dagalerii.blogspot.com) klo 18-20. Näyttely avoinna 3.8.-21.8.
  • Avajaiset pe 3.8.2012
  • Galerii Allee (Pikk 30, Tallinna, www.allee.ee) klo 15-17. Näyttely avoinna 4.-25.8.
  • Haus Galerii (Uus 17, Tallinna, www.haus.ee) klo 17-19. Näyttely avoinna 4.8.-7.9.
  • I live on Arctic Circle -klubi Kuku-klubilla (Vabaduse Väljak 8, Tallinna) klo 20 alkaen.

RIIKA

• Avajaiset ke 12.9.2012
  • Agijas Sūnas mākslas galerija (Kalēju iela 9/11, Riika, www.galerijaasuna.lv) klo 16.30-18. Näyttely avoinna 13.9.-2.10.
  • Slazds Galerija (Aldaru iela 12/14, Riika, www.slazds.lv) klo 18-19.30. Näyttely avoinna 13.9.-9.10.
  • Avajaiset to 13.9.
  • Latvian taiteilijaseuran galleria (11. Novembra krastmala 35, Riika, www.msav.lv) klo 17-19. Näyttely avoinna 13.9.-9.10.

Karvanlähtöaika-kiertonäyttelyyn valitut kuvataiteilijat:

Raija Aula, Mia Hamari, Anssi Hanhela, Ilona Kivijärvi, Ninni Korkalo, Tuomas Korkalo, Essi Korva, Leila Lipiäinen, Riitta Moilanen, Olli Moisio, Tuuli Mukka, Marketta Nilsen, Elina Sipilä, Sointu Viinikka

Tulevat Karvanlähtöaika-kiertonäyttelyn aikataulut:

SAVERNA: Savernan kirjasto 31.8 - 28.9.2012