Napapaita kesänäyttely 19.7- 4.9.2012

09.07.2012

Lapin taiteilijaseuran kesänäyttely Galleria Valossa on raikas ja korkeatasoinen

Lapin taiteilijaseura on järjestänyt kuratoituja kesänäyttelyitä vuosittain. Viime vuonna kuraattori oli Kimmo Schoderus ja tänä vuonna Tuuli Mukka. Tämän vuotiseen näyttelyyn saivat teoksiaan tarjota alle 35-vuotiaat seuran jäsentaiteilijat. Heiltä hyväksyttiin viimeisen viiden vuoden aikana valmistuneita teosehdotuksia. Hakemusten perusteella Tuuli Mukka valitsi näyttelyyn 13 taiteilijan ja työryhmän teoksia ja suunnitteli näyttelykokonaisuuden.

Näyttelyssä painottuu monipuolinen, taitava ja kokeileva tekeminen. Tämänhetkistä nuorten lappilaisen taiteilijoiden tasoa Tuuli Mukka pitääkin korkeana ja myös valtakunnallisesti vertailukelpoisena:

• Perinteisenä pidettyä maalausta, valokuvaa tai lappiaiheita nähdään tässä katselmuksessa vähemmän. Mediataide, installaatiot ja veistokset nostavat päätään. Ja korkealle.

Taiteilijat Napapaita-näyttelyssä ovat Heidi Hänninen, Essi Korva, Hanna Kanto, Joseph James, Merja Isomaa-James, Maria Huhmarniemi, työryhmä Aortas, Liisa Karintaus, Terhi Silenius, Anna Moroz, Elina Sipilä, Johanna Ruotsalainen ja Mari Oikarinen. Tuuli Mukkaa ilahduttaa, että useilta taiteilijoilta nähdään Napapaita-näyttelyssä heidän aiemmasta tuotannostaan poikkeavin menetelmin valmistuneita teoksia tai muutoin tuoreita tulkintoja:

• Esimerkiksi universaalit aiheet, kuten sosiaaliset suhteet, nähdään jo Somena Liisa Karintauksen teoksessa pariskunnan ollessa "Piknikillä" näyttöpäätteiden avustuksella. Ennenhän asiat olivat vielä toisin – siis silloin kun leipälapiotkin vielä veisasivat virttä, kuten tekevät Mari Oikarisen " Virsi" instanlaatiossa.

Tervetuloa!

Napapaita 19.7.-4.9.2012
Galleria Valo, Arktikum
Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna joka päivä klo 9–18

Lisätietoja:

Maria Huhmarniemi (maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi)
Tuuli Mukka (tuuli.mukka(at)gmail.com)

Mediakuvat: Piknik ja Napapaita-juliste.

Liisa Karintaus: Piknik (valkoisella neliöllä), 2012 Koko: n. 115 cm x 131 cm x 91 cm. Tekniikka: Installaatio; animaatiot ruudulla, kangas, akryyli, astiat, pöytä

Näyttelyjuliste:kuva: Merja Isomaa-James, Työttömät 2012, suunnittelu Tuuli Mukka, toteutus Heli Hirttiö.