Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinto Lapin taiteilijaseuralle

06.09.2012

Lapin taiteilijaseura sai Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinnon, jonka suuruus on 5000 euroa. Rovaniemen kulttuuripalkinto myönnetään erityisestä kulttuurisaavutuksesta tai pitkäaikaisesta työstä Rovaniemen kulttuurin hyväksi.

Lapin taiteiljaseuran puheenjohtaja Maria Huhmarniemi iloitsee palkinnosta ja kiittää Rovaniemen kaupunkia ja muita yhteistyötahoja yhteistyöstä:

-          Kiitos kuuluu taiteilijaseuran jäsenille, toimintaan sitoutuneelle seuran hallitukselle, työntekijöille ja seuran yhteistyökumppaneille. Taiteilijaseuran toimintaa on laajennettu ja kehitetty reippain ottein viime vuosina. Merkittävät uudistukset saivat alkunsa, kun Lapin taidetoimikunnan pääsihteeri Tomi Aho ja seuran silloinen puheenjohtaja Tuomas Korkalo valmistelivat hankkeen, jossa seuraan palkattiin manageri Merja Briñón. Uudistuskykyisen jäsenistön ja osaavan työntekijän myötä seuran kehittyminen lähti ripeästi liikkeelle. Rovaniemen kaupunki oli ja on edelleen yksi kuvataiteen manageritoiminnan rahoittajista.

Lapin taiteilijaseura on ylläpitänyt Rovaniemellä taidelainaamoa vuodesta 1998 lähtien. Galleria Napaa seura on ylläpitänyt vuodesta 2003 lähtien Rovaniemellä eri osoitteissa. Viime vuosina Galleria Napa on ollut Rovaniemen kaupungin kirjastossa, jossa taiteilijaseura on ollut vuokralaisena. Rovaniemelle Lapin taiteilijaseura tuottaa myös kuukauden taiteilijan näyttelyt Kulttuuritalo Korundiin ja kausittaisia taidelainaamoja muun muassa kauppakeskuksiin. Galleria- ja näyttelytoiminnan lisäksi Lapin taiteilijaseura osallistuu erilaisiin taide- ja kulttuuritapahtumiin, tuottaa yleisötilaisuuksia, taidetyöpajoja ja taiteilijoiden täydennyskoulutusta.

Lapin taiteilijaseura on perustettu vuonna 1990. Tällä hetkellä jäseninä on sata ammattitaiteilijaa eri puolilta Lappia. Rovaniemi on Lapin taiteilijaseuran kotipaikka, mutta toimipisteitä ovat myös Galleria Kellokas Ylläksellä ja taidelainaamot Pyhätunturilla ja Pöntsössä. Seura tukee lappilaista kuvataidetta laaja-alaisesti ja lisää jäsentaiteilijoiden työmahdollisuuksia esimerkiksi hankkeilla. Tällä hetkellä seura on osatoteuttaja Magenta-hankeessa, jossa koulutetaan taiteilijoita ja luodaan heille uusia työpaikkoja. Samalla Magenta välittää taiteilijoiden osaamista yhteiskunnan eri sektoreille. Magenta on Lapin taiteilijaseuran, Lapin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluiden ja taiteiden tiedekunnan sekä Lapin taidetoimikunnan yhteistyöhanke, joka on saanut rahoituksen Euroopan Sosiaalirahastolta ja ELY-keskukselta.

Lapin taiteilijaseura tuo Lapin nykytaidetta tunnetuksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Syyskuussa Lapin taidetta on esillä seuran näyttelyissä Tallinnassa, Riiassa ja Petroskoissa. Merkittävä, kahdeksan näyttelyä sisältävä ”I live on the Arctic Circle” -näyttelykokonaisuus on tuotettu Suomen Viron-instituutin ja Riiassa toimivan Suomen suurlähetystön kanssa. Näyttely on tällä hetkellä esillä viidessä galleriassa Tallinnassa ja avatuu 12.9. ja 13.9. kolmeen galleriaan Riiaan. Pohjois-Suomen kuvataidetta esitellään myös Venäjällä, Petroskoin taidemuseossa 14.9. alkaen. Näyttelyn tuottavat Lapin ja Oulun läänin taidetoimikunnat yhteistyössä Petroskoin taidemuseon ja Lapin taiteilijaseuran kanssa. Lisäksi kiertonäyttely ”Karvanlähtöaika” kiertää Balttiaa vuoden 2013 loppuun saakka.

Lapin taiteilijaseura tekee yhteistyötä monien muiden Rovaniemellä toimivien taiteilijaseurojen ja -yhdistysten kanssa. Lapin esittävien taiteiden keskuksen, eli LETKE:n, kanssa seuralla on ollut tiivistä yhteistyötä muun muassa Kauppakeskus Revontuleen kehitetyssä taiteen ja kulttuurin Elävässä joulukalenterissa. Monitaideyhdistys Pisteen kanssa Lapin taiteilijaseura tuottaa puolestaan nuorten taidetyöpajoja osana Suomen lasten ja nuorten säätiön Myrsky-hanketta.

Tällä hetkellä taiteilijaseura valmistelee muuttoa Katajarannalle entiseen kulkutautisairaalaan, jossa on toiminut viime vuosina Katajarannan päiväkoti. Rovaniemen kapungin Tilaliikelaitos vuokraa talon taiteilijaseuralle sen käyttökustannuksia vastaan. Vanhan talon remontointi ja kunnostus jää seuran tehtäväksi. Taiteilijaseuran tavoitteena on kehitää talosta hyvä galleria ja taide- ja kulttuurikeskus.

Lapin taiteilijaseura toimii lähinnä toiminta-avustuksilla, apurahoilla ja hankerahoitukselle. Taiteilijat maksavat seuralle jäsenmaksuja, teosmyynnin provisioita ja näyttelytilavuokria. Seura kokoaa myös kannattajajäseniä. Kannattajäsenen vuotuinen jäsenmaksu 30 euroa yksityishenkilöiltä ja 100 euroa yrityksiltä. Lisätietoa kannattajajäsenyydeestä saa seuran verkkosivuilta.

Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinto

Rovaniemen kaupunki jakoi ensimmäisen taiteilijapalkinnon vuonna 1964. Vuodesta 1996 alkaen ja Rovaniemen kaupunki ja Rovaniemen maalaiskunta myönsivät palkinnon yhdessä. Palkinnon nimi muutettiin kulttuuripalkinnoksi, ja se myönnettiin Rovaniemen seutukuntaa koskevasta erityisestä kulttuurisaavutuksesta tai pitkäaikaisesta työstä alueen kulttuurin hyväksi. Uuden kaupungin perustamisesta lähtien, vuodesta 2006 alkaen, Rovaniemen kulttuurilautakunta on jakanut vuosittain sekä kulttuuripalkinnon että kaksi pienempää kulttuuritekopalkintoa.

Lisätietoja:

Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi, 0407639948