Nostalgiaa Galleria Napan taidelainaamossa

19.01.2013

Nostalgia on kaihoa, haikeutta ja menneen muistelua. 2000-luvulla nostalgia ilmenee yleensä retrotyylien suosiona. Retroilijat viittavat lapsuuden tai nuoruuden aikaisiin tyyleihin trendikkäästi ripauksella nostalgiaa. Sananmukainen merkitys sanalle nostalgia on koti-ikävä. Se on johdettu kreikasta sanoista sanoista nostos, kotiinpaluu ja algos, tuska.

Nostalgia teemaiseen taidelainaamon näyttelyyn on kutsuttu kolme Lapin taiteilijaseuran jäsentaiteilijaa: Ilona Kivijärvi, Pirjo Nykänen ja Raija Aula.

Pirjo Nykänen on Kemissä asuva taidemaalari ja valokuvaaja. Hän käsittelee teoksissaan muun muassa muistumia ja unelmia. Teokset kertovat tarinoita naisten elämästä. Vanhat tekstiilit ja kuosit, patalappumaisemat, kotiristikot, liinat ja verhot ilmaisevat ihmisen läsnäoloa ja eletty elämää. Teosten herättämät tunteet vaihtelevat vanhan arvostuksesta tragedian aavisteluun, kuten valokuvateoksissa Ensilumi.

Raija Aula on rovaniemeläinen taidegraafikko joka perinteisten syvä- ja kohopainomenetelmien lisäksi käyttää työkaluina tietokonetta ja useita erilaisia piirto-ohjelmia. Tammikuun taidelainaamossa häneltä on esillä grafiikkaa mm. työt Tavallisen pirullinen nainen ja Julkisivuja, mutta kuvataiteilijana hän on kiinnostunut myös neulahuovutuksesta aina betonin muotoiluun saakka.

Ilona Kivijärvi on Rovaniemellä asuva ja työskentelevä kuva- ja performanssitaiteilija. Hän on taiteilijana laaja-alainen koloristi. Hänen tuotantonsa sisältää tekstiiliveistoksia, kollaaseja installaatioita ja performansseja. Esimeriksi hänen teoksena Isän perintö, Intuitio ja Isoäiti asuu täällä tuovat nostalgia teemaan toisaalta säröjä ja kipeitä teemoja ja toisaalta mustaa huumoria.