Galleria Napa muuttaa taas

29.05.2013

Lapin taiteilijaseuran Galleria Napa joutuu taas muuttamaan. Uusi galleriatila avattiin vasta joulukuussa Valtakadulla. Syynä muuttoon on talon putkiremontit ja niistä johtuva kohtuuton vuokrankorotus. Kun vuokrasopimus tehtiin, oli tiedossa, että taloon tulee joskus putkiremontti, mutta sen ei arvattu korottavan vuokraa. Remonttien jälkeen vuokrapyyntö on entiseen yli kaksinkertainen: vuokrannousu olisi ollut 150%. Galleria Napa ehti olla avoinna Valtakadulla noin puoli vuotta. Seuran puheenjohtaja Maria Huhmarniemi kuvaa tilannetta erittäin harmilliseksi.

-          Teimme tilan pintaremontin omin kustannuksin talkootyönä. Lisäksi teetimme ammattilaisilla gallerian valaistussuunnittelun ja asennutimme uudet valot ja teetimme niihin liittyvät sähkötyöt. Luulimme, että toimisimme tilassa ainakin viisi vuotta. Painatimme myös gallerian esitteitä ja julisteita sekä ikkunateippaukset. Ne ovat isoja satsauksia seuralta, joka toimii kulttuuriapurahoilla ja taiteilijoiden maksamilla näyttelyvuokrilla. Käyttäisimme seuran varat ja talkootyön ponnistukset mieluummin toiminnan kehittämiseen, eikä näin turhaan työhön.

Hyvän vuokratavan mukaan vuokraa ei koroteta vuosittain enempää kuin korkeintaan 15 %. Liiketilan omistaja onkin päätynyt irtisanomaan Lapin taiteilijaseuran ja tarjoamaan remontin jälkeen uutta sopimusta. Siten galleria ei voi jatkaa Valtakadulla, ja seura on päätynyt jälleen uuteen galleriatilaan. Avara liiketila on löytynyt osoitteesta Kairatie 3. Se on syrjässä ydinkeskustassa, mutta Korundin läheisyyden toivotaan tuovan kulttuuriväen galleriaan.

Lapin taiteilijaseuralla on ollut jo aiemmin epäonnea galleriatilan etsinnässä. Jatkuvat neuvottelut tilojen omistajien kanssa ja remonttien suunnittelut ovat työllistäneet seuran hallituksen jäsenet jo yli vuodeksi.

-          Kun valmistelimme väistöä Rovaniemen kirjastosta, löysimme tilan Ukkoherrantieltä. Suunnittelimme remontin ja aiomme allekirjoittaa vuokrasopimuksen. Tilaan tuli kuitenkin isohko vesivahinko. Kun olimme epävarmoja omistajan sitoutuneisuudesta vahingon korjaamiseen, jouduimme luopumaan aikeesta. Seuravaksi päätimme vuokrata Katajarannan vanhan puutalon, ja aloitimme remonttitalkoot siellä. Talon lattianraja kuitenkin osoittautui pahoin kastuneeksi. Valtakadulta vuokrattuun tilaan olimme tyytyväisiä, vaikka jouduimmekin käyttämään sen kunnostamiseen valtavasti aikaa.

Uusi tila gallerialle on löytynyt Kairatieltä, taidemuseota vastapäätä. Sijainti on syrjäinen ydinkeskustasta mutta kulttuuriväki löytänee paikalle. Vuokranantajan kanssa on päästy sopuun kahden vuoden vuokrasopimuksesta. Seuralla on kuitenkin valtavat paineet ja tiukka aikataulu tilan avaamiseen. Gallerian näyttelyistä on jo tehty sopimukset taiteilijoiden kanssa loppuvuoden osalta ja vuoden 2014 näyttelyajatkin ovat jo olleet jo haussa.

-          Galleria Napa on yksi X-Border biennaalin näyttelytiloista. X-Border biennaali on iso kansainvälinen näyttely, joka avautuu 19.6. ja on esillä lokakuun alkuun saakka. Se toteutuu Euroopan Unionin Kolarctic Enpi CBC -ohjelman rahoituksella. Rovaniemelle tulee kesäkuun alussa 15 kansainvälistä taiteilijaa tekemään teoksiaan ja pystyttämään näyttelyä. Nyt seuralla on remonttiin aikaa vain pari viikkoa ennen tämän merkittävän näyttelyn pystytystä.

Taiteilijoiden tilaongelma ei liity vain näyttelytilaan. Rovaniemellä asuu yli 50 ammattikuvataiteilijaa (Rovaniemellä asuvat Lapin taiteilijaseuran jäsenet.) Yhteiskäyttöön soveltuvien, päiviksi tai viikoksi vuokrattavien työtilojen ja -välineiden puute, rajoittaa kuvataiteeseen perustuvien palvelujen kehittämistä sekä kuvataiteilijoiden ansaitsemista kuvataiteellaan. Myös esittävien taiteiden tilatarve on ollut voimakkaasti esillä jo usean vuoden ajan. Siten sopien tilojen puute sekä Rovaniemen tyhjien liiketilojen korkea hintataso rasittavat jatkuvasti taiteen vapaata kenttää, jossa taiteilijat pyrkivät työllistymään ja rakentamaan Lapista viihtyisää ja vetovoimaista paikkaa taiteen ja kulttuurin avulla.

Lapin taiteilijaseura on tehnyt apuraha-anomuksia taiteen ja kulttuurin kolmannen sektorin tilatarpeen selvittämiseen.

-          Tarvitsemme paitsi edullisia ja tarkoitukseen soveltuvia tiloja, myös selvitystä kustannuksista ja erilaisista rahoitusmalleista. Malleja voidaan hakea Fiskarsista ja Iin Kulttuurikauppilasta, jossa taiteilijoiden keskukset palvelevat matkailua tai esimerkiksi Luulajasta, jossa taiteilijat vuokraavat kaupungilta todella edullisesti isoja työpajatiloja.

Lisätietoja:

Maria Huhmarniemi (maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi), 0407639948