Taiteilijavaihtoa Suomen Lapin ja Hollannin Pohjois-Brabantin välillä

30.04.2014

Lapin taiteilijaseura on käynnistänyt Artswap-taiteilijavaihtoprojektin hollantilaisten taiteilijoiden kanssa. Projektissa taiteilijat majoittavat toisiaan omin koteihinsa ja avaavat työhuoneensa yhteiskäyttöön. Projektissa toteutetaan myös pop up taidetila ja näyttely.

Pilottivaiheessa projektiin osallistuvat Hollannista taiteilijat Ank van Engelen, Anne-Mari Ahola, Mariëlle Lapidaire ja Noortje Haegens, kuraattori Floortje de Boer ja pop up –taidetilan taiteellinen johtaja Anne-Mari Ahola. Lapista Ninni Korkalo, Tuomas Korkalo ja Maria Huhmarniemi lähtevät työskentelemään Hollantiin, Hertogenboschin kaupunkiin. Lisäksi valokuvaaja Iiro Rautiainen osallistuu projektiin dokumentoiden hollantilaisten taiteilijoiden työskentelyä ja asumista Lapissa. Projektissa toteutetaan myös näyttely Hertogenboschin kaupunkiin Willem II –näyttelytilaan. Siinä esitetään vaihdon aikana tuotettuja teoksia sekä muita lappilaisia ja hollantilaisia kuvataiteilijoita.

Ank van Engelen työskenteli Rovaniemellä 1.4.2014-24.4. välisen ajan ja nyt Lappissa työskentelee Marielle Lapidaire 9.5.2014 asti. Van Engelen on työstänyt taideproduktiota, jonka olennaisena menetelmänä on kävely luonnon ja rakennetun ympäristön välitiloissa. Hän on kävellyt ja valokuvannut reittejä joen jäällä ja laitakaupungeilla. Lapidaire on käynnistänyt taideprojektinsa keskittymällä ikkunasta ulos katsomiseen.

Ninni ja Tuomas Korkalo työstävät Hollannissa Anonyymit Onnelliset videoteosta. Korkalot kuvaavat teokseen eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä, jotka kertovat onnellisista kohtaamisista toisten ihmisten kanssa. Huhmarniemi työstää puolestaan Cameleon valokuvasarjaa. Hän tarkastelee ihmisen asettumista osaksi maisemaa Lapissa ja Hollannissa.

Projektin loppuvaiheessa toteutetaan Anne-Mari Aholan johdolla Hertogenboschin kaupunkiin ja Rovaniemelle pop up taidetila, jossa esitellään Lapin Taiteilijaseuraa, Artswap-projektia ja Art of Slowing Down -konseptia. Se tuotetaan yhteistyössä Lapin ja hollantilaisten yritysten ja taiteilijoiden kanssa.

Artswap-sivusto

Ank van Engelen blogi Lapista