Kansainvälistä performanssitaidetta Rovaniemellä

03.06.2014

Rovaniemellä järjestään tänä vuonna jo toista kertaa Kalavale-performanssitapahtuma. Se tuo Diverse Universe kiertueen kuuluisat kansainväliset taiteilijat Lappiin! He esiintyvät yhdessä paikallisten taiteilijoiden kanssa festivaalin päätapahtumassa Kauppayhtiöllä 5. kesäkuuta ja vetävät kaksi ainutlaatuista, kaikille halukkaille avointa työpajaa 3-5. kesäkuuta. Lisäksi tapatumassa on videoperformansseja.

Työpajoissa osallistujat pääsevät pureutumaan joko japanilaisen Butoh- tanssin saloihin korealais-japanilaisen taiteilijaryhmän the Physical Poetsin ohjaamana, tai syventymään vapaaseen kirjoittamiseen Nobel-palkintoehdokkaan, amerikkalaisen runoilijan Ron Whiteheadin johdolla "The Alchemy of Writing" työpajassa. Molempien työpajojen kielenä on englanti tai kehonkieli. Työpajat eivät edellytä aiempaa kokemusta performanssitaiteesta.

Taiteilijajärjestö Muu Ry:n tuottama videoperformanssien kiertue Performance Voyage 4 nähdään Galleria Napassa. Performance Voyage 4 on kansainvälisten videoperformanssien sarja, jonka teemana tänä vuonna on “Omakuva.” Kokoelma esittelee videoperformansseja 15 taiteilijalta ja taiteilijaryhmältä, jotka on valittu kansainväliseen avoimeen hakuun lähetettyjen teosten joukosta. Performance Voyage 4:n suomalaiset taiteilijat ovat Elina Brotherus, Marja Helander, Marika Orenius ja Minna Suoniemi. Omakuvallisen teoskokonaisuuden äärellä katsoja haastetaan pohtimaan omaa minuuttaan. Teoksista nousevat esille omakuvalliset teemat kuten identiteetti tekoina ja prosessina, omaelämäkerrallisuus ja oikeutus omaan tarinaan, taiteilija yhteiskunnallisessa kontekstissa sekä minuuden suhde toiseen ja toiseuteen. Performance Voyage 4 kokonaisuus osoittaa, että alastomuus, teipit, sakset, peilit, vaatteet ja ruoka-aineet ovat edelleen performanssin peruskieltä.

Kalavale-festivaalin päätapahtuma järjestetään 5. kesäkuuta Kauppayhtiössä. Illan ohjelma koostuu kansainvälisten ja paikallisten taiteilijoiden performansseista. Tapahtuma on ihmetystä herättävä ja harvinainen tilaisuus nähdä performanssitaideta Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupungin vapaa-ajanlautakunta on tukenut tapahtumaa. Festivaalin on tuottanut Rovaniemellä asuva ranskan-kanadalainen taiteilija Lys-Ange LeBlanc. Hän on performanssitaiteilija ja Lapin taiteilijaseuran jäsen.

Työpajat

Butoh- tanssi 3 - 4.6 klo 17-20 Galleria Napa, 40€ (PDF eng / PDF suom)

The Alchemy of Writing  3 - 4.6 klo 17 - 20 Nukketeatteritalolla, 40€ (PDF eng / PDF suom)

Ilmoittautumiset: Lys-Ange LeBlanc lysange101@hotmail.com