Hallaa VI - koko Lapissa

24.09.2014

Lokakuussa kuvataiteesta saa nauttia kaikkialla Lapissa. Tunnettujen ja arvostettujen taiteilijoiden näyttelyitä löytyy kirjastoista ja kunnantaloilta jokaisesta Lapin 21 kunnasta. Muun muassa rovaniemeläisten taidemaalari Juhani Tuomisen näyttely on Kolarin kirjastossa ja kuvanveistäjä Risto Immosen teoksia on Tervolan kunnanvirastossa. Mukana on myös nuoria tekijöitä ja Lapin taiteilijaseuran uusia jäseniä. Esimerkiksi Irina Havaste esittäytyy Keminmaassa ja Johanna Ruotsalainen Utsjoella. Taiteilijat ajavat Lappia ristiin ja rastiin viedessään näyttelyitä Lapin museoihin, gallerioihin, kirjastoihin ja kunnantaloille. Kilpisjärveläinen Marketta Nilsen ajaa 1000 kilometriä viedessään näyttelyn Sallan rajakievariin!

Lapin taiteilijaseurassa on jäseninä yli sata ammattikuvataiteilijaa. Hallaa-näyttelyssä heistä on mukana lähes puolet, 28 näyttelytilassa! Näyttelytiloissa jaettava Hallaa VI katalogi esittelee osallistuvat taiteilijat. Näyttelyihin liittyy myös taidekasvatusprojekteja ja kulttuurimatkailupalveluita. Näyttely on esillä 4.10-29.10.

Kemijärven Hallaa-näyttelyn teemana on hiljaisuus. Kemijärven Kulttuurikeskuksessa esillä oleva näyttely esittelee Kaija Kiurun, Markku Heikkilän, Pirkko Mäkelä-Haapalinnan ja Merja Briñón teoksia. He käsittelevät eri tekniikoin hiljaisuus-teemaa teoksissaan ja työskentelyssään. Näyttelyn yhteydessä pilotoidaan Taideillallinen, joka on uusi Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa kehitetty visuaalista taidetta ja ruokakulttuuria yhdistävä palvelu.

Hetassa Tunturi-Lapin luontokeskuksessa näyttelyn teemana on pohjoinen luonto ja kulttuuri. Siten näyttely liittyy saumattomasti luontokeskuksen perusnäyttelyyn. Näyttelytilan taiteilijoita ovat Timo Jokela, Elina Sipilä ja Lenita Rundgren. Luontokeskuksen auditoriossa on Kanadasta kotoisin olevan Lys-Ange LeBlancin maisematutkielmia.

Aineen taidemuseossa Torniossa on esillä posiolaisten Paula Suomisen ja Teuvo Tuomivaaran teoksia. Suomisen uusimpien töiden taustalla ovat ihmisen ikä ja elämän uusiutuminen sekä ihmisen mytologiset ja ikiaikaiset suhteet luontoon. Suurikokoisten piirustusten aiheena ovat elämää ylläpitävä vesi ja nainen. Naisen kuviin sisältyy taiteilijan omia tuntoja, elämään liittyviä arvoituksia ja eurooppalaisen taidehistorian naiskuvien heijastumia. Maalauksissa korostuvat kokemukselliset tunnelmat ja vaikutelmat luonnosta ja valosta. Kuvanveistäjä Teuvo Tuomivaara on puolestaan viimeaikaisissa töissään pohtinut kulutuskeskeisen elämäntyylin vaikutuksia luontoon. Teosten taustalla on ajatuksia vesistöjen tilasta, ympäristöuhista ja luonnonvarojen ehtymisestä. Toisaalta Tuomivaaran töissä kuvastuvat luonnon ja kasvun ihmettely.

Kemissä Pohjolan Sanomien aulassa on Tiia Lepistön maalauksia ja installaatioita ja Kemin taidemuseossa valokuva- ja installaatiotaidetta. Maria Huhmarniemi, Pilvi Keto-LeBlanc, Pirjo Nykänen, Terhi Silenius, Jyrki Siukonen ja Seija Ulkuniemi tuovat taidemuseoon valokuvataidetta, jonka lähestymistapa vaihtelee ympäristön havainnoinnista ja dokumentoinnista studio- ja pimiötyöskentelyyn. Esimerkiksi Pirjo Nykäsen valokuvat ovat asetelmallisia tilanteita taiteilijan työhuoneelta ja Pilvi Keto-LeBlanc esittää abstaktia väripimiövalokuvaa. Installaatioissa teokset avautuvat seiniltä tilaan ja haastavat katsojan osallistumaan. Seija Ulkuniemi käsittelee installaatiossaan Alzheimeriin sairastuneen äidin ja tämän tyttären monitasoista kohtaamista. Lisäksi Kemin taidemuseossa on esillä teoksia Pirjo Nykäsen ohjaamasta taidekasvatusprojektista.

Posiolla Anu Pentik Gallerian näyttelyn lähtökohtana on ollut kuvanveisto. Esillä on Essi Korvan taiturimaisesti veistettyjä figuratiivisia teoksia sekä Tom Engblomin moniosainen veistosinstallaatio, jossa puu, lasi ja valo yhdistyvät. Leila Lipiäinen tuo esille installaatioita, joissa moni tuttu materiaali näyttäytyy toisin kuin on totuttu ja kemiläinen Riitta Moilanen tuo Posiolle taidegrafiikkaa.

Sodankylässä nähdään puolestaan maalaustaidetta. Alariesto-galleriassa on maalauksia pitkän linjan taidemaalarilta Olli Moisiolta ja nuorelta Venäjältä kotoisin olevalta ja Pietarissa opiskelleelta Anna Morozilta. Sodankylän kirjastosta on kemiläisen Anna Almin maalauksia.

Hallaa VI -näyttelyihin liittyvät taidekasvatusprojektit ja kulttuurimatkailupalvelut on tuotettu Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hankkeessa. Sen rahoitus on Lapin ELY-keskuksen myöntämää Euroopan sosiaalirahaston tukea sekä Kemijärven, Kemin ja Tornion kuntien rahoitusta.

Etelä-Lapin Hallaa VI -näyttelyihin järjestetään omakustanteinen bussikuljetus lauantaina 11.10., mikäli osallistujia on riittävästi. Kuljetus lähtee Rovaniemeltä Muurolaan, Tervolaan, Keminmaahan, Kemiin, Tornioon, Ylitornioon, Pelloon ja takaisin Rovaniemelle. Alustavaa ilmoittautumista pyydetään osoitteeseen hallaa2014@gmail.com.

Lisätietoja

Hallaa VI -näyttelyt, Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi@ulapland.fi, 0407639948

Hallaa Kulttuurimatkailu 2014 -hanke, Merja Briñón, manageri.lts@gmail.com, 045 205 5977

Näyttelyn verkkosivu