Irina Havaste-Ukkola

Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

Taidemaalari Irina Havaste-Ukkola (s. 1975) on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta vuonna 2008. Helsingistä Rovaniemelle vuonna 2011 muuttanut Havaste-Ukkola opiskelee kuvataidekasvatusta Lapin Yliopistossa.

Vuosina 2013–2014 toteutetussa sarjassa Sydän auki Havaste-Ukkola yhdistää maalausta ja piirustusta. Öljyvärimaali saa pienikokoisissa maalauksissa seurakseen öljypastelliliitujen piirustusjäljen. Pääasiassa näissä teoksissa on väri, mutta se saattaa muodostua myös tunnistettavaksi kuvaksi, joka näyttää välähdyksen maisemasta. Havaste-Ukkola kirjoittaa: ”Väri on minulle välttämättömyys pimeänä aikana. Maalaan värejä täyttääkseni tarpeeni nähdä valon. Maalaan omia valojani ja varjojani, mieleni maisemaa, sydän avoimena.”

Tämä sarja oli mukana Lapin Taiteilijaseuran 25-vuotisjuhlanäyttelyssä ”How to Read In The Dark”. Näyttely pidettiin Joensuussa, Tartossa ja Berliinissä vuonna 2015.

Havaste-Ukkola tavoittelee kiinnostavaa kuvapintaa, jossa merkittävää on viivan ja värin jälki ja niiden luoma tunnelma. Työskentely on usein suunnittelematonta ja vie taiteilijaa ennalta-arvaamattomaan suuntaan. Lähtökohtana teokselle voi olla kasvi tai jokin muu esittävä aihe mutta myös tunnetila ja esimerkiksi siihen liittyvä väri.

Havaste-Ukkola on Taidemaalariliiton ja Lapin Taiteilijaseuran jäsen.

Teostiedot:
Sydän auki. 21 cm x 30 cm, 2014.

Taiteilijan yhteystiedot:
irina.havaste@gmail.com