Seinäteos juhlistaa yhteisöllisyyttä

Haluatteko toimitiloihinne seinäteoksen, joka vahvistaa yhteisöänne? Taiteella on paljon hyvinvointivaikutuksia ja taide tuottaa iloa, viihtyisyyttä ja kauneutta monenlaisiin tiloihin.

Seinäteosprojekti pähkinänkuoressa

Lapin taiteilijaseura hakee yhteistyökumppaneita seinäteosprojekteihin. Eri alojen yritykset, koulut, päiväkodit, sairaalat ja hoitolaitokset voivat olla niitä yhteistyökumppaneita, joiden kanssa seinäteosprojekteja toteutetaan. Aluksi tiimiin valitaan taiteilija Lapin taiteilijaseurasta. Meillä on monia taiteilijoita, joilla on osaamista seinäteosten suunnitteluun ja toteuttamiseen. Taiteilijamme ovat ammattilaisia ja lappilaisia!

Työn aluksi taiteilijasta ja yhteisön edustajasta koostuva tiimi tekee alustavan suunnitelman ja siihen liittyvän kustannusarvion. Mikäli projektiin tarvitaan ulkopuolista rahoitusta, tiimi hakee sitä yhdessä. Lapin taiteilijaseuran asiantuntijat auttavat rahoitushaussa. Suomessa on monia rahoitusmahdollisuuksia taiteeseen, joka tukee hyvinvointia!

Seinäteosprojekti päättyy aina teoksen avajaisiin, jossa teoksen valmistumista juhlitaan yhdessä. Avajaiset voivat tarkoittaa esimerkiksi kahvitarjoilua ja juhlistavaa esitystä.

Teoskuva ja -kuvaus julkaistaan Taiteen paikannin -palvelussa, josta löytää helposti tietoa julkisista teoksista mobiililaitteiden avulla.

Seinäteos tukee yhteisöllisyyttä

Teos voi kuvata jollakin tavalla sitä, mikä teidän yhteisölle on tärkeää: teidän arvoja, mielenmaisemaa tai historiaa ja tulevaisuutta. Teos voi esimerkiksi nostaa esiin jonkin aiheen historiasta. Teos lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Teillä on mahdollisuus osallistua teoksen suunnitteluun esimerkiksi taiteilijan kanssa keskustellen. On myös mahdollista, että toteutatte teosta itse taiteilijan ohjauksessa. Suunnitellaan yhdessä teillä sopiva työtapa!

Seinäteoksia maalauksista kollaaseihin, mosaiikkeihin ja installaatioihin

Lapin taiteilijaseuran taiteilijat ovat ammattitaiteilijoita, jotka toimivat kuvataiteen ja nykytaiteen kentällä. Heillä on osaamista monumenttimaalauksesta erilaisiin nykytaiteen muotoihin, kuten kollaaseihin ja installaatioihin.

Installaatio seinäteoksena voi tarkoittaa esimerkiksi teosta, johon on aseteltu olemassa olevia esineitä tai niiden kappaleita. Esineet tuovat teokseen materiaalintunnun ja mukanaan kulkevat muistot ja merkitykset. Installaatio voi myös parantaa tilojen akustiikkaa.

Seinäteoksen voi suunnitella pysyväksi tai väliaikaiseksi. Väliaikaisia teoksia voi tehdä esimerkiksi rakennustyömaan aitoihin tai purettavien talojen seinään. Myös väliaikaset teokset rikastavat ympäristöämme ja tuovat siihen iloa ja kauneutta.

Kun haluat käynnistää seinäteosprojektin, ota meihin yhteyttä Galleria Napassa!

Kairatie 3, 96100 Rovaniemi
lapintaiteilijaseura(at)gmail.com

Maria Huhmarniemi: Hetki ja Palava rakkaus sarjasta Eripituisia aikoja. Installaatios on tehty vanhoista kahvikupeista, jotka tuovat mieleen muistoja vuosikymmenten takaa.

Kalle Lampelan ja taiteiden tiedekunnan seinäteos ns. Rotkolla taiteiden tiedekunnan entissä toimitiloissa. Teos on kollaasi, joka perustuu silputtuihin värikkäisiin aikakauslehtiin, mainoslehtiin ja muuhun kierrätys/lehdenkeräyspaperiin. Materiaali on silputtu paperisilppurilla ja liisteröity seinään suikaleittain. Tällaisen silppuseinän toteuttaminen vie pailjon aikaa, koska työ etenee suikale kerrallaan, mutta sitä on hauskaa tehdä yhdessä!

Paula Suomisen seinämosaiikki Underwater Paradise (2015) sijaitsee Luhtitalo Mustassa, hotelli Kakslauttasessa. Teos on Trencadis - mosaiikki, eli keraaminen materiaali on manuaalisesti rikottu ja 'koottu uudestaan'. Kuvioihin on lisäksi yhdistetty muutakin keraamisia kolmiulotteisia aihioita. Mosaaikki sopii hyvin yhteisöllisen seinäteoksen materiaaliksi. Mosaiikkien paloitteltu ja saumaus voidaan tehdä yhdessä.

Kuvassa on osa Paula Suomisen teoksesta Arctic Waters (kuvaaja: Kaisa Siren). Isokoinen muraali tuo väriä, iloa ja viihtyisyyttä rakennettuun ympäristöön. Lapin taiteilijaseuran taiteilijat voivat tehdä teoksia lappilaisista aiheista tuoden teoksiin paikan tunnun.

Stig Olav Tony Fredrikson on taidemaalari ja katutaiteilija, joka ohjaa muun muassa nuorten ryhmille "Spray your Face" työpajoja. Hän on soveltanut menetelmää myös seinäteoksiin muun muassa nuorten kanssa. Nuorten tekemillä seinäteoksilla nuorisotiloissa, alikulkutunneleissa ja muissa vastaavissa paikoissa on paljon merkitystä siihen, että nuoret voivat kokea osallisuutta julkiseen tilaan. Taiteilijat voivat työskennellä nuorten ryhmien ohjaajina katutaideprojekteissa.

Katso lisää kuvia Lapin taiteilijaseuran jäsenten seinäteoksista verkkogalleriassamme.