Taiteen paikka - taide ja luovuus yritysmaailmassa

20.05.2013

Aika: 9 – 16

Paikka: Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, auditorio LS 16

Seminaari käsittelee taiteen merkitystä yritysmaailmassa  ja luovuuden mahdollisuuksia työelämän kehittämisessä. Tavoitteena on edistää vuorovaikutusta taiteen ammattilaisten ja yritysten sekä organisaatioiden välillä, ja levittää hyviä käytänteitä jo toteutuneista yhteistyön muodoista. Seminaariin ovat tervetulleita alueen taidetoimijat, yritykset, organisaatiot ja kaikki asiasta kiinnostuneet.

Aamupäivällä kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja taiteen merkityksestä yritysmaailmassa ja luovuuden mahdollisuuksista työelämän kehittämisessä. Iltapäivällä taiteen ammattilaiset esittelevät työelämään suunnattuja taiteen soveltamismahdollisuuksiaan tunnin mittaisissa työpajoissa.

9.00 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

9.30 Tervetuloa!

Tiina-Kaisa Pirinen, projektipäällikkö, Magenta-hanke

9.40 Taiteellisia interventioita organisaatioihin: taiteilijoiden osaamista työelämään

Kai Lehikoinen, PhD, Teatterikorkeakoulu

10.15 Keskustelua

10.30 Taideperustainen toiminta työyhteisöissä - mahdollisuuksia ja haasteita

Pälvi Rantala, Tohtoritutkija, Lapin yliopisto/TAIKA-hanke (ESR)

11.00 Luovasti parempi työelämä! – Taiteen mahdollisuudet työhyvinvoinnin edistäjänä

Niina Nurminen, näyttelijä ja yrittäjä, ArtSense Oy

11.30 Vaikuttava sirkus

Mette Ylikorva, sirkustaiteilija, Monitaideyhdistys Piste ry.

12.00 Lounastauko (omakustanteinen)

13.00 Taiteen mahdollisuudet –työpajat I

14.00 Kahvitauko

14.30 Taiteen mahdollisuudet –työpajat II

15.30 Yhteenveto ja seminaarin päätös

Osallistujat valitsevat, mihin kahteen työpajaan haluavat osallistua. Työpajoihin ilmoittaudutaan ennakkoon ilmoittautumisen yhteydessä!

Lisätietoa Tiina-Kaisa Pirinen, 040 673 5920, ilmoittautuminen 15.5. mennessä osoitteeseen tiina-kaisa.pirinen@ulapland.fi

Taiteen mahdollisuudet -työpajademot

1) Hehku -taidetyöpajoista oivalluksia yksilölle ja hyvinvointia yhteisöihin

Työpajoissa pohditaan harjoitusten kautta millaista on hyvä arki ja elämä. Painotetaan läsnäoloa, kuuntelemista ja keskittymistä unohtamatta hauskanpitoa ja rentoutumista. Hehku-työpajat sisältävät harjoituksia teatteri-ilmaisun, kirjoittamisen, äänenkäytön ja erityisesti kuvataiteen alueilta.

Eteneminen on vaiheittaista ja rentoa - virkistyminen ja viihtyminen ovat tärkeintä.

Hehku-työpajojen ohjaajana toimii kuvataiteilija-taidekasvattaja Riikka Jokiaho.

2) Sirkustyöpajasta työhyvinvointia

Työpajassa tutustutaan Monitaideyhdistys Piste ry:n työyhteisölle suunnattuun sirkustyöpajaan. Työhyvinvointikoulutuksissa painotetaan joko sirkuksen liikunnallista puolta ja kehonhuoltoa tai yhteisöllistä ryhmätoimintaa. Työpajassa kokeillaan mm. jongleerausta, pariakrobatiaa ja klovneriaa.

Ohjaajana toimii sirkusohjaaja, -artisti ja koreografi Mette Ylikorva.

3) Taiteella Johtamisen työpaja

Johtaminen on murroksessa. Käynnissä on mittava työelämän uudistuskampanja, joka kokoaa yhteen ajattelijoita ja toimijoita tieteen, taiteen ja talouden aloilta. Suomi halutaan saada nousuun ja työelämästä Euroopan parasta vuoteen 2020 mennessä. Miten se toteutetaan?

Taiteen menetelmät tarjoavat toiminnallisia ja elämyksellisiä keinoja työelämän ja johtamisen kehittämiseen. Työpajassa esitellään muutamia osallistavia tekniikoita, joita on käytetty eri työyhteisöissä mm. luottamuksen synnyttämiseen, keskustelun avaamiseen ja tulevaisuuden visioimiseen.

Ohjaajana toimii näyttelijä, työyhteisövalmentaja ja yrittäjä Niina Nurminen.