Polte - 10 vuotta Galleria Kellokas

15.09.2018

Galleira Kellokas

Metsähallituksen luontokeskus Kellokkaan Galleria Kellokas Ylläksellä täyttää 10 vuotta. Galleriasta on kehittynyt merkittävä, korkealaatuista nykytaidetta esittelevä näyttelypaikka keskellä Ylläksen upeaa tunturimaisemaa. Kuvataide on usen lappilaista, mutta taiteilijoita tulee myös muualta.

Keväällä 2008 tuolloinen Lapin visuaalisten alojen läänintaiteilija Anu Riestola ja Lapin taiteilijaseuran puheenjohtaja Esa Meltaus kuratoivat Kellokkaan ensimmäisen näyttelyn After Ski Napa, ja avajaiset pidettiin  25. 3. Taiteilijoita olivat Mia Hamari, Topi Hoskari, Riikka Jokiaho, Olavi Korolainen, Eero Kumpula, Liisa Rautiainen ja Teuvo Tuomivaara. Galleriassa on ollut vähintään viisi näyttelyä vuodessa, eli yhteensä ainakin viisikymmentä.

Riestola ja Meltaus kuratoivat nyt juhlanäyttelyn, joka sai nimen Polte. Meltaus ja Riestola ovat molemmat kuvataiteilijoita, taideopettajia ja Lapin taiteilijaseuran jäseniä. Näyttelyyn valittiin seuraavat taiteilijat Lapin taiteilijaseurasta: Anna Alm, Raija Aula, Misha del Val, Irina Havaste-Ukkola, Mirja Hiltunen, Riikka Jokiaho, Satu Kalliokuusi, Liisa Karintaus, Ilona Kivijärvi, Leila Lipiäinen, AnneMilana, Raisa Raekallio, Lenita Rundgren, Kari Tuisku, Seija Ulkuniemi sekä Eero Österberg.

Töiden taso on erittäin korkea, kertoo Riestola. Joukossa on maalauksia, grafiikkaa, valokuvia, veistoksia ja installaatio. Lappilaisuus näkyy ekspressiivisellä tavalla useimmissa teoksissa, kuten Leila Lipiäisen carborundum teoksissa, Lenita Rundgrenin ja Satu Kalliokuusen maalauksissa, Riikka Jokiahon abstraktioissa ja Liisa Karintauksen sekä Misha del Valin muotokuvissa. Joukossa on myös impressionistissävytteisiä töitä, kuten Irina Havaste-Ukkolan akryyli-pastellimaalaukset ja Raisa Raekallion maalaus. Eero Österbergin talviset luontotutkielmat yllättävät katsojan ja AnneMilanan akvarellit lumoavat mystisyydellään.

Ilona Kivijärven työt vievät katsojan jännittävien orgaanisten muotojen maailmaan kuten myös Anna Almin surrealistisväritteinen maalaus. Mirja Hiltusen installaatio, jossa on käytetty valokuvia ja makuupussia sekä turvelaatikkoa, kuvaa taiteilijan suhdetta ympäristöönsä ja itseensä. Seija Ulkuniemen valokuvateos kertoo surun työstämisestä taiteen keinoin. Raija Aulan maalaus sekä Kari Tuiskun veistos edustavat näyttelyn käsitteellisempää, pelkistettyä puolta.

Tervetuloa lehdistötilaisuuteen 14.9.2018 kello 14-15 ja avajaisiin samana päivänä kello 16-18!

Samana iltana järjestetään myös performanssi ”Lintukansa”, joka alkaa klo 20.00 Jounin Kaupan vieressä ja jatkuu rantaan päin.