Viivalla, Hyvinkää

Vaiveronkatu 10, Hyvinkää

Avoinna: ti-pe 10-18, la 10-15, su 13-18

Kutsu

Hyvinkään Taiteilijaseuran Promenadigalleriassa avautuu jurytetty Lapin taiteilijaseuran jäsenten Viivalla -näyttely. Hyvinkään taiteilijaseuran jäsenet pitävät vastavuoroisesti oman näyttelynsä Rovaniemellä Lapin taiteilijaseuran Galleria Napassa 7. -.25.7.2012. Hyvinkään Taiteilijaseuran näyttelytoimikunta on valinnut Lapin taiteilijaseuran nettigallerian kuvamateriaalin perusteella vierailevat kuvataiteilijat.

Liisa Karintaus käsittelee maalauksissaan tilallista läsnäoloa. Maisemamaalaus on perinteisesti kertonut siitä, miten ihminen kokee ympäristönsä ja ymmärtää sen. Luonto on ollut alkuperäisyyden ja ns. puhtaan kokemisen paikka. Samoin se on kauneuden kokemisen paikka. Samalle kauneuden utopian viivalle Karintaus pyrkii mukanaan muisti ja koodatut merkitykset.

Ninni Korkalon neliosaisessa tempera paperille maalausten sarjassa Kaamoksen alku ja loppu kohtaamme pohjoisen luonnonilmiön. Kaamoksen pimeys ei ole säkkipimeää, se on moninaista ja vaihtelevaa valoa. Taivaan värit ja liikkeet ovat intensiivisiä ja nopeita.  Aika on yhtä aikaa ohi kiitävää ja viipyilevää.

Leila Lipiäisen käsissä esineet saavat uuden merkityksen installaatioissa ja esine-koosteissa. Hän on muokannut löytöjään, muuttanut niitä, yhdistänyt yllättäviä ja arvottomiltakin tuntuvia asioita toisiinsa ja saanut näin aikaan jotain uutta.

Mari Oikarinen metsästää piirustuksissaan kuvaa ihmisestä. Oikarisen töissä ihminen näyttäytyy kömpelönä, hieman koomillisenakin oliona, jonka epätäydellisyys saa kummallisia muotoja.

Terhi Silenius tuo näyttelyyn valokuviaan. Ne ovat Lambda lux valokuvia eli filmikalvolle vedostettuja kuvia, jotka ovat läpikuultavia ja näin katsottavissa molemmilta puolilta. Kuvien tekninen toteutus on ylittänyt valokuvailmaisun perinteisen rajaviivan.

Joseph Jamesin paperiileikkauksissa yhdistyvät spontaani piirtämistapahtuma sekä leikkaamisen kontrolloitu, käsityöläismäisen hidas vaihe. Teokset ovat monikerroksisia ja niissä käytetty tekniikka on ainutlaatuinen.

Tuomas Korkalon tempera/öljyvärimaalaus Epäonnistuja I on osa sarjasta "Failing Boys". Kategorisesti ajatellaan että sukupuolten erot vaikuttavat muun muassa kykyihin oppia ja sitä kautta koulumenestykseen. Myöhemmin PISA -tutkimusten myötä on saatu aikaan maailman laajuinen paniikki poikien koulumenestyksestä. Historiallinen näkökulma myös poikien epäonnistumiseen nähdään paljolti ulkoisista tekijöistä johtuviksi. Tytöt suoriutuvat poikia paremmin koulumaailmassa. Pojille annetaan asioita helpommin anteeksi toteamalla "Pojat ovat poikia". Antaako koulumaailma tilaa variaatioille?

AORTAS taiteilijaryhmä tuo Promenadigallerian puistoalueelle ja Taideasemalle veistosinstallaatioita. Keväällä 2012 perustettu uusi taiteilijaryhmä koostuu näyttelyyn osallistuvista taiteilijoista: Leila Lipiäinen, Ninni ja Tuomas Korkalo.

Näyttelyn nimi Viivalla avautuu moneen suuntaan. Viiva on eräs kuvan tekemisen elementti, ja se voi olla teoksen keskeinen osa.  Samalla viivalla oleminen kertoo tasa-arvosta. Viivalta voidaan lähteä liikkeelle kilpailumielessä, mitä tapahtuu myös taide-maailmassa. Viiva voi olla raja, jonka ylittäminen on hankalaa tai pelottavaa. Omien rajojen ylittäminen, vaikka pienestikin, on osa taiteilijan tapaa kehittyä työssään ja elämässään.

Näyttely on esillä Promenadigalleriassa 23.5. asti.