Iskusstvo.fi, Petroskoi

14.09.2012

14.9–14.10.2012

Petroskoin taidemuseo, Venäjä

Pohjois-Suomen kuvataidetta esitellään Venäjällä, Karjalan tasavallassa syksyllä 2012. Suurnäyttelyn avajaisia vietetään Petroskoin taidemuseossa 14.9.2012. Esillä on nykytaidetta maalauksesta ja kuvanveistosta videotaiteeseen. Mukana on 11 taiteilijaa eri puolilta Pohjois-Suomea.Kuraattoreina näyttelyssä ovat toimineet amanuenssi Anita Dunkers Petroskoin taidemuseosta sekä kuvataiteilijat Jyrki Poussu Oulusta jaLapin taiteilijaseuran varapuheenjohtaja Tuomas Korkalo Rovaniemeltä.

Näyttelyyn kuratoidut taiteilijat ovat Leila Lipiäinen, Mari Oikarinen, Esa Meltaus, Tom Engblom, Risto Immonen, Reijo Raekallio, Veikko Törmänen, Sakari Matinlauri, Sara Ahde, Jussi Valtakari ja Mary Jane Gregory.

Näyttelyn tuottavat Lapin ja Oulun läänin taidetoimikunnat yhteistyössä Petroskoin taidemuseon ja Lapin taiteilijaseuran kanssa. Näyttelyn järjestämisen taustalla on pitkäkestoinen yhteistyö Lapin ja Oulun läänin taidetoimikuntien ja Petroskoin taidemuseon välillä. Karjalan tasavallan ja Pohjois-Suomen kulttuuriyhteistyö on ollut 2000-luvulla vahvaa: Kulttuurijuna 2003, Leveä Silta (22 taiteilijaa) 2004, FormScape 2005 sekä lukuisia yksittäisten taiteilijoiden näyttelyitä rajan molemmin puolin. Viimeisin yhteistyöhanke oli Oulun taidetoimikunnan järjestämä kahden taiteilijan kuvataidenäyttely ”Suomalainen paradoksi” Petroskoin taidemuseossa syksyllä 2011. Näyttely oli erittäin suosittu. Tämän innostamana ja Petroskoin taidemuseon aloitteesta päätettiin järjestää laajempi pohjoisen Suomen nykykuvataiteen näyttely Karjalan tasavallassa.

Näyttelyä on rahoittanut Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä FRAME-säätiö.

Lisätietoja:

Petteri Putkinen, Lapin taidetoimikunta