Karoliina Paatos

pe klo 11-17
la klo 12-16

Cowboy Girls

Karoliina Paatos on Rovaniemellä asuva valokuvataiteilija, joka toimii Suomessa ja Yhdysvalloissa. Cowboy Girls -näyttelyn valokuvat, videoteos, grafiikat, kirjat sekä muu esineistö ovat kuuden viimeisen vuoden ajalta Nevadasta, missä Paatos on seurannut kahden tytön kasvua syrjäisellä karjatilalla.

Nyt murrosikäiset tytöt tekevät karjatilan töitä, hoitavat eläimiä, ratsastavat sekä lassoavat, käyvät kotikoulua äitinsä johdolla ja vapaahetkinä keksivät vuorten ympäröimässä jokilaaksossaan villejä leikkejä. Viikonloppuisin he kisaavat juniorirodeoissa. Heidän elämänsä on hyvin konkreettisesti kiinni ympäröivässä maassa. Siteet perinteen jatkumoon ovat tiukassa, mutta vain aika näyttää, mitä tälle elämäntavalle käy.

"Maa on kallista, täällä jokainen tilallinen on joko miljonääri tai miljoonaveloissa. Sateet ovat olleet viime vuosina niukkoja ja suuryritykset omistavat yhä useamman karjatilan."

Vasikoita syntyy lumihankeen, tomuun jää hyönteisen jalanjäljet, lähimpään kauppaan ajaa tunteja. Taivas kaartuu rajattomana puuttoman maiseman yllä, valo on lähes sietämättömän kaunista. Kaivokset valtaavat alaa Silver Stateksi nimetyssä Nevadassa ja käyttävät sekä saastuttavat tämän kaikkein kuivimman osavaltion vähäisiä vesivaroja.

“Vietän pitkiä aikoja kuvaten ja tullen osaksi niiden ihmisten elämää, joita seuraan. Pääsen syvemmälle ja lähemmäs, mutta muutun samalla itse ihmisenä ja tekijänä. Minusta on tullut cowboydeni kaltainen nomadi, joka elää jatkuvassa liikkeessä palaten samoille paikoille yhä uudelleen.''

Karoliina Paatos julkaisi kesällä 2016 American Cowboy valokuvataidekirjan (kustantaja The Angry Bat). Kirja voitti Vuoden kaunein kirja 2016 palkinnon Sloveniassa ja on kerännyt kunniamainintoja eri kilpailuissa. Paatos on kuvannut yli kymmenen vuoden ajan Suomen suurimmille aikakaus- ja sanomalehdille. Hän on opiskellut Aalto-yliopistossa sekä Arizonan yliopistossa. Paatos voitti Cowboy Girls -kuvillaan viime vuonna Suomen Kuvajournalismikilpailun Kuvaessee-sarjan ja 2015 PDN:n opiskelijasarjassa Rodeo Queer -sarjallaan. Hänen kuviaan on ollut useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä, sekä erilaisissa julkaisuissa ympäri maailmaa.

Näyttelyn avajaiset perjantaina 16.2.2018 kello 18–20. Tervetuloa!

Galleria Napa avoinna: ti–to klo 12–18, pe klo 11–17, la klo 12–16.

Taiteilijan yhteystiedot:

Karoliina Paatos | 0443045630