Kapybara-työryhmä

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

A little dance before I go

Kapybara on poikkitaiteellinen kollektiivi, jossa kuvataiteilija, tanssija ja muusikko ovat yhdistäneet kykynsä ja taiteelliset päämääränsä. Kollektiivi on poikkeuksellinen siksi, että sen jäsenet ovat myös perheenjäseniä, nimittäin äiti, tytär ja poika: Heidi Wikström, Tuula Turunen ja Tuukka Turunen. Kapybara tuottaa tekstiä, kuvaa ja ääntä. Nyt Mustanapassa esillä olevassa näyttelyssä on kaikkea tätä. Esillä olevat teokset ovat aineettomia, ne näytetään kuvaruuduilta ja videoprojisointina.

Kabybaran työskentelytapa on spontaani ja teokset ovat usein kollaasimaisia. Joku ryhmän jäsenistä esittää idean, joka saattaa syntyä vaikkapa autossa istuessa ja keskustellessa, ja se toteutetaan melkein välittömästi. Usein myös esimerkiksi matkalla kuvatut videopätkät saavat uuden elämän, kun jokin teosidea tuntuu kaipaavan juuri niissä olevaa tunnelmaa tai värimaailmaa.

Kollektiivin taiteelliset lähtökohdat ovat klassisia ja idealistisia: haluamme tuoda esille kauniita ja lohdullisia asioita ja ajatuksia vaikka samalla ymmärrämme, kuinka hetkellistä ja haurasta todellisuus on.

Näyttelyssä on esillä lyhytelokuvat “To Lucy Maud” ja “True love of mine”.

To Lucy Maud

L. M. Montgomeryn kertomuksen “Salainen puutarha” ja Peter Weirin elokuvan “Picnic at Hanging Rock” -hengessä tehty tanssielokuva. Elokuva on kuvattu todellisessa salaisessa puutarhassa, jonka löysimme eräällä ulkomaan matkallamme sattumalta.

True love of mine

Vanhan englantilaisen balladin innoittama tanssielokuva. Traditionaalinen englantilainen balladi sijoittuu Scarborough'n kaupunkiin ja kertoo nuoresta miehestä, joka pyytää kuuntelijaa kehottamaan miehen entistä rakastajaa suorittamaan monia mahdottomia tehtäviä, kuten tekemään hänelle paidan ilman saumoja ja sitten pesemään sen kuivassa kaivossa. Jos nainen suoriutuu tehtävistä, mies ottaa hänet takaisin. Laulu lauletaan usein duettona, jolloin nainen antaa miehelle yhtä mahdottomia tehtäviä ja lupaa antaa miehelle saumattoman paidan, kun mies on suoriutunut hänen antamistaan tehtävistä.