Maaria Veini

pe klo 11-17
la klo 12-16

Lappilainen Testamentti - Le Testament Laponie

Tällä pankkiholviin tallennetulla julkisella testamentilla kerron kaiken, myös sen, mikä puhutaan vain keittiössä. Samalla asiakirjalla määrään vanhat työtapani valokuvataiteen saralla unohdetuksi ja teosten työstämiseen kohdistuvan rakkauden ainoaksi kantavaksi voimaksi, jonka perusteella kannattaa tehdä taidetta. Samaan kantavaan voimaan uskoi myös Hugo Simberg 1800-luvulla.  Venäläinen Andrei Makine kirjoitti vuonna 1995 romaaninsa Le Testament Français eli vuoden 1996 suomennoksena Ranskalainen testamentti, johon teokseni nimeke viittaa, asuimme Makinen kanssa samoilla suunnilla joskus. Sekatekniikalla toteutettu teokseni on koostettu helmi-maaliskuun aikana vuonna 2015 materiaalista, joka on seurannut minua kauan tai tarttunut käsiini jostain.

Tässä on, olkaa hyvät, Lappilainen Testamentti.

Tämän voi uskoa tai jättää omaan arvoonsa pölyttymään.

Teos on omistettu Ukille ja Syssylle, joiden todellisuus oli hyvin ihmeellistä ja jotka antoivat siunauksensa minun ihmeilleni.

Kiitokset: Lapin Taiteilijaseura, kaikki tähänastiset kanssakulkijat.

Erityiskiitokset yllytyksestä Esalle, Liisalle, Miialle ja Pertille.

Taiteilijan yhteystiedot: maaria.veini@gmail.com