SuomeksiIn English

Irja Luostarinen

12.12.2015

Studio Mustanapa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

LUOTTOKAMAT

Taidemaalari Irja Luostarinen on rakentanut Studio Mustanapaan valokuvista, tarinoista, pöydästä ja tuolista installaation, jolle hän on antanut nimen Luottokamat. Rovaniemi-näyttely jatkaa Luottokamat-näyttelyjen sarjaa, joista ensimmäinen on ollut esillä marras-joulukuussa Helsingissä. Seuraavan kerran Luottokamat nähdään maaliskuussa 2016 Suomenlinnassa. 

Näyttelyssä on valokuvia pöydällä olevista yksittäisistä esineistä ja tavaroista. 

"Makuupussini, jossa nukuin talven parvekkeella ja jota edelleen tarvitsen, jos yövyn muualla kuin kotona."

"Miljoonaan kertaan korjatut vaatteeni ja kassini; en voi ostaa uusia, joten korjailen vanhoja aina."

"Vauvan sukkani, joilla suojasin itseäni esim. pyörän ottimien muovilta, lakaisuharjan muovilta ym."

Valokuvissa olevat tavarat ovat homeisiin sairastuneen henkilön luottotavaroita, joiden avulla hän suojasi itseään ulkomaailmalta. Vuoteen hän ei pystynyt poistumaan kotoaan. Hän herkistyi lähes kaikille omistamilleen tavaroille ja sairastui monikemikaaliyliherkkyyteen. Hän ei kestänyt mitään ulkopuolista - ei ruokakaupan pakkauksia, uusia vaatteita, huonekaluja, patjoja, auton rattia tai turvavyötä. Hänen oli luovuttava lähes kaikesta ja alkuun oli mahdotonta hankkia mitään tilalle. 

Näyttelyn ydinajatuksena on tuoda valokuvien ja esineinstallaation kautta näkyville sisäilmasairastuneiden elämää. Projektiaan varten Luostarinen on haastatellut sairastuneita ja valokuvannut esineitä ja tavaroita, joita heille on jäänyt sairastumisen jälkeen. Taiteilijaa kiinnostaa näyttää myös se, jos mitään ei ole voinut säästää. Ihmisten tarinoiden ja esineiden dokumentoinnin Luostarinen on aloittanut tänä syksynä. Studio Mustanapan näyttelyä varten on kuvattu yhden sairastuneen tavaroita, hänen luottotavaroitaan. 

Luostarinen altistui itsekin home- ja sisäilmaongelmille ja sairastui vakavaan keuhkosairauteen. Tämä on vaikuttanut hänen tekniikka- ja materiaalivalintoihinsa. Sisäilmateemaan liittyviä Luostarisen teoksia on ollut esillä Kuusiston Taidekartanossa Kaarinassa vuonna 2014, Galleria 2:ssa Pirkkalassa ja Third Spacessa Helsingissä vuonna 2015. 

Teostiedot: Villatumput 2015, installaatio 23x30 cm

Taiteilijan yhteystiedot: info(at)irjaluostarinen.fi

Näyttelyn avajaiset perjantaina 11.12.2015 kello 18:00 alkaen. Tervetuloa!