Absurd More Absurd Most Absurd

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Avajaiset perjantaina 30.8. klo 18-20. Tervetuloa!

Rovaniemen Taiteiden yönä la 7.9. galleria on avoinna klo 21 saakka.

Heli Tuovinen - Absurd More Absurd Most Absurd

Aggressiivisuus. Ahdistuneisuus. Alakulo. Avuttomuus. Epätoivo. Huolestuneisuus. Häpeä. Inho. Kauhu. Kelvottomuus. Levottomuus. Masennus. Murheellisuus. Pelko. Raivo. Riittämättömyys. Suru. Suuttumus. Syyllisyys. Turhautuneisuus. Tuskaisuus. Uupumus. Viha. Voimattomuus. Ärtymys.

Sanat on poimittu teksteistä, joissa kuvaillaan ympäristöongelmien ihmisille aiheuttamia reaktioita ja tuntemuksia. Tätä laajalle skaalalle ulottuvaa tunteiden kirjoa kutsutaan nykyään suomenkielellä ympäristöahdistukseksi. Jos henkilö kokee yhtä tai useampaa ympäristökysymysten aiheuttamaa vaikeaa tunnetta, hän kokee silloin ympäristöahdistusta. Tuntemukset voivat vaihdella ajoittaisista pitkäkestoisiin ja lievistä vakaviin. Ympäristöahdistus voi myös kätkeytyä vaikenemisen, torjumisen tai kieltämisen reaktioiden taakse.

Studio Mustanapan näyttely Absurd More Absurd Most Absurd on visuaalinen tutkimusmatka ympäristöahdistukseen. Heli Tuovinen tarkastelee käsitteellisessä teoskokonaisuudessaan ekokriisin aikakaudella elävän ihmisyksilön luontosuhdetta, jota värittävät vahvat tarkoituksettomuuden ja tyhjyyden tunteet. Näyttelyn rakennusaineina ovat toimineet muun muassa ympäristöongelmista kirjoitetut tekstit ja luonnossa ilman ihmisyleisöä toteutetun performanssin aikana syntyneet valokuvat. Tuovinen on käsitellyt ympäristökysymyksiä taiteellisessa tuotannossaan jo useiden vuosien ajan ja viimeiset kaksi vuotta hän on paneutunut intensiivisesti ympäristöahdistuksen tutkimiseen kuvataiteen menetelmillä. Osana tutkivaa taiteellista työskentelyprosessiaan hän on tullut väistämättä suorittaneeksi syväsukelluksen niin kanssaihmistensä kuin omankin luontosuhteensa synkimpiin syövereihin. "Joskus merkityksettömyyden tunteiden pyörteissä kieppuvalla ihmisparalla ei ole enää mitään muuta vaihtoehtoa kuin antautua täysin elämän järjettömyyden vietäväksi."

Teoksiin ja näyttelykustannuksiin on saatu tukea Euroopan sosiaalirahastolta Soveltavan kuvataiteen ja luontokuvauksen maisteriohjelmahankkeelta sekä Lauri Muhosen rahastolta.

(Pitkä versio tekstistä luettavissa näyttelyssä)

Yhteystiedot:
Lapin taiteilijaseura