SuomeksiIn English

Kari Huhtamon näyttely VALOssa

10.01.2013

Kuvanveistäjä Kari Huhtamon 70-vuotisjuhlanäyttely Sculptura vera avautuu tammikuun 9. päivä 2013 Rovaniemellä Arktikumissa Lapin yliopiston Galleria VALOssa. Rovaniemellä syntynyt ja kasvanut Huhtamo palaa täten merkkipäivänään kotiseudulleen.

Huhtamo ei ole rovaniemeläisille ennestäänkään tuntematon taiteilija. Yksi hänen monista julkisista veistoksistaan on Lapin jälleenrakennuksen muistomerkki. Niin ikään Kari Huhtamon taidesäätiö on sijoittanut Lapin yliopistoon taiteilijan 22 veistosta. 

Huhtamo on yksi tunnustetuimmista nykyveistäjistä. Hänelle tunnusomainen materiaali on kiillotettu teräs, joka hänen käsissään säilyttää illuusion keveydestä ja henkevyydestä. On sanottu, että hopeanhohtoinen teräs on muistuma Lapin kirkkaista puroista tai lohen hohtavasta kyljestä. Vaikka Huhtamon teokset ovat nonfiguratiivisia, niissä elää aina pohjoinen sielunmaisema. 

Rovaniemen näyttelyn rungon muodostaa 13 veistosta. Niistä seitsemän oli Huhtamon yksityisnäyttelyssä Tretjakovin galleriassa Moskovassa 2009. Hän oli ensimmäinen suomalainen taiteilija, jolle suotiin tämä kunnia. Muut teokset ovat sen jälkeen syntyneitä. Kyse on siis taiteilijan uusimmasta tuotannosta. 

Vaikka Huhtamo on ensisijaisesti kuvanveistäjä niin hän on monipuolinen taiteilija. Tästä ovat osoituksena näyttelyn kolme reliefiä, kaksi mobilea ja viisi grafiikan vedosta. Näyttelyssä pyörii nonstopina kolme videota, joiden aiheina ovat Teosten synty, Teosten matka ja Teokset Moskovassa. 

Kari Huhtamo asuu Helsingissä. Hänen julkisia veistoksiaan on useissa kaupungeissa sekä teoksia kaikissa merkittävissä taidemuseoissa ja julkisissa kokoelmissa Suomessa. Huhtamo on Lapin yliopiston kunniatohtori ja Lapin taiteilijaseuran kunniajäsen. 

Näyttelu on avoinna Galleria VALOssa 10.1.–10.2.2013 välisen ajan. 
Arktikum, Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi. (Näyttely on avoinna Arktikumin aukioloaikoina.)