SuomeksiIn English

Artswap-projekti toteutunut

21.09.2014

Artswap on Lapin taiteilijaseuran toteuttama taiteilijoiden liikkuvuus- ja residenssihanke, jossa taiteilijat vaihtavat kotejaan, työhuoneitaan ja ammatillisia verkostojaan. Artswap-hankkeessa kehitetään taiteilijoiden liikkuvuutta ja kansainvälistymistä, joka perustuu taiteilijoiden henkilökohtaiseen verkostoitumiseen, kotien- ja työhuoneiden vaihtoon, vieraanvaraisuuteen ja työllistymiseen yhteistyöorganisaatioissa. Ensimmäinen Artswap pilotoitiin Suomen Lapin ja Hollannin Brabantin maakunnan välillä vuoden 2014 aikana. Osallistuvat hollantilaiset ja lappilaiset taiteilijat vaihtoivat kotejaan, työtilojaan ja ammatillisia verkostojaan. Projektiin osallistuvat Hollannista taiteilijat Ank van Engelen, Mariëlle Lapidaire ja Noortje Haegens ja kuraattori Floortje de Boer. Lapista Ninni Korkalo, Tuomas Korkalo ja Maria Huhmarniemi työskentelivät Hollannissa s’Hertogenboschissa syyskuussa.

Maria Huhmarniemi toteutti Cameleon Family –valokuvasarjan, jossa hän kuvasi itseään ja perhettään erilaisissa paikoissa Lapissa ja Hollannissa. Kuvissa henkilöt sopeutuvat tai sulautuvat osaksi maisemaa tai rakennettua ympäristö. Osa kuvista on jo julkaistu myös verkkosivustolla: http://www.mariahuhmarniemi.net/cameleon.php.

Ninni ja Tuomas Korkalo toteuttivat s’Hertogenboschissa Anonyymit Onnelliset videotaideproduktiota. Teos pyrkii olemaan vastavoima vihapuheelle ja anonyymille purnaukselle, kiusaamiselle, provosoinnille, vääristelylle, härnäämiselle ja loukkaamiselle. Videoteos syntyy yhdessä tarinansa jakavien ihmisten kanssa. Se koostuu pienistä ja suurista tarinoista, jotka kertovat jostain hyvästä kahden toiselleen tuntemattoman ihmisen välillä. Teos hyödyntää aggressiivista kuvastoa, mutta huumoria hyödyntäen ja asiat päälaelleen kääntäen muuttaa kokonaisuuden sosiaalisesti rakentavaksi viestiksi. Projektin verkkosivusto on osoitteessa http://happyanonymous.net/

Lisäksi valokuvaaja Iiro Rautiainen osallistui projektiin dokumentoiden hollantilaisten taiteilijoiden työskentelyä ja asumista Lapissa ja lappilaisten Hollannissa.

Projektissa tuotettetaan näyttely ”Keep Cool and Dark” s´Hertogenboschin kaupunkiin Willem II –näyttelytilaan joulukuusa. Siinä esitetään vaihdon aikana tuotettuja teoksia sekä muita lappilaisia ja hollantilaisia kuvataiteilijoita.

 

Lisätietoa:

http://www.artswap.eu/

https://www.facebook.com/ArtSwapNL?fref=ts

Maria Huhmarniemi, maria.huhmarniemi@ulapland.fi