SuomeksiIn English

Riikka Jokiaho

16.04.2016

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Avoinna luontokeskus Kellokkaan aukioloaikoina.
Aukioloajat www.luontoon.fi

VALOA JA PIMEÄÄ

Valoa ja pimeää on Riikka Jokiahon pieni retrospektiivi, jossa on esillä performanssitaltiointeja, videoteoksia, installaatioita ja maalauksia vuosilta 1993-2016. Muun taiteen osuus painottuu alkuvuosiin, viimeiset seitsemän vuotta taiteilija on pelkästään maalannut. 

Performansseissaan Jokiaho käsittelee mm. naisen agressiota, kehollisia kokemuksia, arjen sekä rakentavaa että tukahduttavaa dynamiikkaa sekä erityisesti unelmien ja todellisuuden välisiä törmäyksiä. Esitykset ovat runollisia ja rituaalisia, humoristisiakin ja niihin liittyy myös vahva, tukahdutettukin energialataus. 

Videoteokset ja installaatiot ovat pääosin Galleria Valöörin (Helsinki 1977) ja Kluuvin gallerian (Helsinki 1999) näyttelyistä, sekä Gallery Latitude 53:n (Edmonton, Kanada 2002) näyttelyistä. Galleria Valöörin näyttelyn teoksiin liittyy pohdinta läsnäolon mahdollisuudesta tässä ja nyt. Kluuvin gallerian näyttely käsittelee naiskehon muutoksia sekä hellyyden ja suojan antamisen mahdollisuuksia. Latitude 53:n näyttelyssä taiteilija pohtii käsityksiä lapsista ja lapsuudesta, sekä kaupallisen kulttuurin lapsille tuottaman materiaalin visuaalista kieltä. Hauraat-teos liittyy erityisesti lapseuteen ominaisuutena, haurauteen sekä suojan ja suojelun tarpeeseen. 

Riikka Jokiahon maalaukset ovat värikylläisiä energiapurkauksia, sisäisiä kuvia, joiden muoto-ja värimaailmaan havainnot todellisista ilmiöistä luonnossa ja ympäristössä päätyvät. Maalaaminen itsessään on maalausten varsinainen aihe. Jokiaho käsittää maalauksen enemmänkin prosesseina ja tekoina, tapahtumana, kuin esineenä tai jotakin esittävänä. Maalausten värimaailmassa tapahtui muutos vuonna 2015. Läheisen kuolema toi maalauksiin mustan itsestään, hakematta. Uusimpien maalausten väri ja muotomaailma on intuitiivinen ja alitajuinen, ikään kuin ne olisi poimittu unesta, jossa unennäkijä muistaa unen elementit, mutta ei täysin ymmärrä näkemäänsä. 

Riikka Jokiaho on alkujaan eteläsavolainen kuvataiteilija, joka nykyään asuu ja työskentelee Kolarissa. 

Teostiedot: Pilvilinna (I walk in beauty) 2014, öljy kankaalle, 106 x 140 cm

Taiteilijan yhteystiedot: riikka.jokiaho(at)gmail.com

Avajaiset perjantaina 15.4.2016 kello 17:00-19:00. Tervetuloa!