SuomeksiIn English

Pekka Suomäki

09.06.2018

Galleria Kellokas
Tunturintie 54
95970 Äkäslompolo (Kolari)

Avoinna ma-su klo 9-17

Jonakin päivänä tämä kaikki on sinun 

Pekka Suomäki on korpilahtelainen kuvataiteilija ja optimisti. Hän uskoo, että tulevaisuudessa voi ihan hyvin mennä vielä huonommin. Suomäen näyttely Jonakin päivänä tämä kaikki on sinun koostuu vuosina 2012-2018 valmistuneista esinekoosteista, joiden pääasiallinen materiaali on löytö- ja hylkytavaraa sekä luonnonmateriaaleja.

”Kuntoilija kohtasi karhun. Susi liikkui pihapiirissä. Autoilija törmäsi hirveen.” Kun villieläin ehtii otsikoihin, se on todennäköisesti kuollut. Ympäristölleen ylivoimaisesti vaarallisimman ja haitallisimman lajin kanta sen sijaan rehottaa vapaasti.

Mellastavalle ihmiselle on johdonmukaista hahmottaa luonto käyntikohteena, jossa merkityt reitit ja opastaulut rinnastuvat megamyymälän alekyltteihin. ”Vain tänään” sopii yhtä lailla molemmille – Storessa kaiken pitää olla huomenna suurempaa ja sitä pitää olla enemmän, Naturessa copywriterin sanoma sen sijaan olisi ”yhä vähemmän lajeja”.

Yksisuuntainen mielialahäiriö vaivaa myös päätöksentekokoneistoa, jossa ultrakapitalismin juoksupojat muokkaavat hyvinvoinnista kauppatavaraa. Vihreiden ”vaurautta ympäristöä tuhoamatta” on osuva kiteytys ajallemme ominaisista toisensa kumoavista ihanteista. — Ratkaisuksi talouskasvusta johtuviin ongelmiin hakukone tarjoaa talouskasvua. Onneksi ensiapu tulee vielä meidän verorahoillamme. Kun Paha koskettaa, Yle lähettää hiljaisen hetken – suorana Pariisista kaikilla alustoilla.

Jyväskylän taidemuseon kuraattori Leena Lokka on kuvannut taiteilijaa seuraavasti: ”Pekka Suomäki on kuvataiteilija, joka tuo esille yhteistä elämänmenoamme ja osallisuuttamme maailman nykytilaan. Esinekoosteiden ja kollaasien edessä katsoja joutuu tunteiden ristituleen eikä armoton ajatusten askarrus jätä rauhaan kotisohvallakaan. Rohkeasti Suomäki heittää eteemme ikäviä, arveluttaviakin asioita. Hänen kriittisyytensä on purevaa, piinaavaa ja järkyttävän tarkkanäköistä, mutta yhtä kaikki myös lempeää, huumorilla maustettua ja ymmärtäväistä. Katsoja ei tiedä itkisikö vai nauraisiko. Selvää on kuitenkin, että Suomäki on pienen ihmisen puolella suurta koneistoa vastaan – se tuntuu arvokkaalta.”

Taiteilijan yhteystiedot: http://pekkasuomaki.weebly.com