SuomeksiIn English

Susa Walve & Iitta Pieti

07.09.2019

Galleria Kellokas
Tunturintie 54
95970 Äkäslompolo (Kolari)

7.9.–29.9. ma–su klo 9–17
30.9. - 9.10. ma-pe klo 9-16
Vapaa pääsy. 

Avajaiset 6.9.2019 klo 14:00. Tervetuloa!

VIRTAUS

Näyttelyn teokset kertovat elämän rajapinnoista, alusta ja lopusta, pimeydestä, tyhjyydestä sekä tuntemattomasta. Ne kertovat tarinoita, raottavat hetkiä. Teokset pohtivat olemassaoloa, elämää - mistä kaikki alkaa ja miten kaikki päättyy, onko aika lineaarista vai syklistä. Teokset liikkuvat tutun ja tunnistamattoman välimaastossa pilkahdellen ja soljuen. Nämä hetket yhdistyvät luonnosta saatuihin kuva- ja muotokieliin. 

Iitta Pieti ja Susa Walve lähestyvät aiheita eri perspektiiveistä ja metodein, mutta tunnelma sekä luonnosta saadut muodot yhdistävät heidän teoksiaan. Näyttelyssä nähdään eri tekniikoita aina piirustuksista veistoon. Pieti ja Walve kohtasivat kuvataideopinnoissa Imatralla, josta he ovat kumpikin valmistuneet kuvataiteilijoiksi. 

Galleria Kellokkaan näyttely on Pietin ja Walveen kolmas yhteinen näyttely. Aikaisemmat näyttelyt olivat vuonna 2018 Porissa 3h + k-galleriassa sekä Vaasassa, Black Wall Galleryssa. 

Iitta Pieti (s. 1988) lähestyy näyttelyn teemaa elämän hiipumiseen, kuolemaan ja läheisen menettämiseen liittyvistä tunteista ja kokemuksista tarkastellen. Hän esittää näyttelyssä kokonaisuuden, joka sisältää sekä kuvanveistoa, että piirtämistä. Pietin teosten ilmaisullisuus vaihtelee tyypillisesti tarinallisuuden, runollisuuden, käsitteellisyyden sekä abstraktin ja figuratiivisen välillä. Tyhjyyden ja hiljaisuuden käyttäminen osana teosta toistuu hänen työskentelyssään usein. Teosten materiaalien, tekniikoiden ja koon vaihtelevuus ovat yhtälailla osa hänen tapaansa työskennellä. 

Susa Walve (s. 1988) luo pienillä viivan toistoilla suurempia kokonaisuuksia. Piirrosjäljen kanssa tilaa jakaa tyhjyys, jonka Walve mieltää piirustusten tärkeimmäksi osaksi. Hänen työskentelynsä on siirtynyt myös osittain tilalliseen ilmaisuun, jolloin suuret kehät ja ympyrät ovat siirtyneet paperilta seinille. Töissä esiintyy viitteitä elämän kiertokulusta ja luonnossa tapahtuvista reaktioista, aina molekyylitasolta lähtien. Ne pohtivat ajatusta, ettei ole olemassa alkua ja loppua, ainoastaan siirtymää sekä energiaa, joka kiertää kehää. Luonnon lisäksi Walve löytää inspiraatiota myös itämaisesta taiteesta sekä filosofiasta. 

Teostiedot: Susa Walve, Kehä 2018. Tussipiirustus 70 x 70 cm. 

Taiteilijat ovat tavattavissa gallerialla torstaina 5.9. klo 13 alkaen.