SuomeksiIn English

Pirjo Nykänen

02.02.2013

Galleria Kellokas
Ylläs
Tunturintie 54
Äkäslompolo 

Avoinna luontokeskus Kellokkaan aukioloaikoina.
Aukioloajat www.luontoon.fi

LEMPISTÄ LIIDAAN

Pirjo Nykänen on kemiläinen taidemaalari ja valokuvaaja.  Taiteilijan elämää ja työskentelyä jaksottaa voimakas vuodenaikojen muuttuminen.  Useaan otteeseen ulkomailla työskennelleenä Nykänen on kokenut eri ympäristöt antoisina ja omaa pohjoista identiteettiään syventävänä.

Nykäsen teoksista välittyy usein tarina naisen elämästä.  Liinat, verhot, patalappuiset maisemat ovat kodin elementtejä. Valo ja valon luomat tilat ovat kiinnostavia ja näin ollen yhdistävä tekijä maalauksessa ja valokuvauksessa.

Näyttely Lempistä Liidaan koostuu uusimmista viimeisen parin vuoden ajalta syntyneistä maalauksista.  Näyttelyssä on nähtävänä jälleen ihmiskuvaa, jota Nykänen on esittänyt isoina sarjoina aikaisemmin jo 1990-luvulla.  Teoksissa hän ei tavoittele totuttua kauneutta.  Ihminen rujoudessaan, tuskassaan, surussaan, ilossaan on mielenkiintoinen ja lähellä elämää.   Teoksia voi hyvin lähestyä huumorin ja myös vakavuuden hippu silmänurkassa. 

Teoksissa kodin merkitys arkisuudessaan korostuu. Näyttelyn nimenä voisi yhtä hyvin toimia ”kotikutoiset”, koska kudonnaisuus liitetään kuosiin ja kankaaseen, jotka osittain toimivat materiaaleina teoksissa. Repaleisuus ja keskeneräisyys on osa elämää, johon voidaan yhdistää valon raikastamaa värillisyyttä. Luonnon monimuotoisuus ilmenee vahvasti, ja viivalla sekä monin  värikerroksin  toteutetuista teoksista voi löytää lyyristä melankoliaa.

”Ilmaisen itseäni imitoimalla elämää.  Paikallaan pysyminen on tylsää.  Uuden löytäminen on mielenkiintoista.  Äänet, musiikki ja liike rytmittävät työskentelyäni” Pirjo Nykänen kertoo. 

 

Lisätietoja:
Pirjo Nykänen 
050 5663071