SuomeksiIn English

Kalle Lampela: Toisenlaisissa hommissa

28.09.2012

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

Omakuva, 2010, kuulakärkikynä syväpainopaperille/ ballpoint pen on rotogravure paper

 

Kuvataiteilijoiden väitöskirjoihin liittyy usein myös taiteellinen osio, kuten näyttelysarja tai muu vastaava. Tavallisesti näyttelyt pidetään väitöstyön aikana, eikä näyttelyitä ole enää mahdollista nähdä kun taiteilija väittelee. Kun sain galleria Napasta peruutusajan, sain tilaisuuden koota väitöskirjani kolmeosaisesta taideproduktiosta näyttely, joka päättyy väitöspäivänäni 18.10.2012. Taideproduktioni digitaalinen dokumentaatio tulee nähtäville väitöspäivänä, mutta sitä ennen ja vielä 18.10. tämä Toisenlaisissa hommissa -näyttely suo mahdollisuuden nähdä väitöstyöhöni liittyviä teoksia tai niistä muistuttavia palasia.

Tein osan taideproduktioni teoksista vuosina 2008–2010 suoraan tilaan olemalla läsnä tilassa ja maalaamalla tai liisteröimällä paperia suoraan seinään. Nämä osiot eivät ole sellaisinaan toistettavissa eivätkä kaikki taideproduktiossa esittelemäni teokset olleet enää tätä näyttelyä varten saatavilla.

Taideproduktioni on kolmeosainen. Vuonna 2008 pidin Sohva-näyttelyn Lapin yliopiston galleria Katveessa. Näyttely perustui läsnäolooni ja tilassa syntyneisiin keskusteluihin. Vietin näyttelytilassa yhteensä 108 tuntia.

Seuraavan näyttelyn, nimeltään Handwerke pidin Turussa Titanik-Galleriassa syksyllä 2010. Tällä kertaa työstin systemaattisella kirjontamenetelmällä kaupunkitilaan perustuvia kuvia ja representaatiota pakenevia, tekstiin perustuvia konekirjoitustöitä.

Taideproduktioni viimeisenä vaiheena toteutin instituutiokriittisen intervention nimeltään Interventionistinen manifesti eli seitsemän syytä olla tekemättä kuvataidetta kuluvan vuoden tammikuun 14. päivänä. Kyseessä on A5-kokoinen vihko, jonka lähetin allekirjoituksellani varustettuna ja numeroituna ilmaislehtenä Suomen taidemaailman eri tahoille. Julkaisin tekstin myös internetissä suomeksi ja englanniksi.

Lisätietoa: kalle.lampela@pp.inet.fi       

http://personal.inet.fi/taide/lampela