SuomeksiIn English

Päivi Allonen, Silja Puranen ja Pekka Syrjälä

25.01.2014

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna
ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la klo 12-16

 

Kuva: Päivi Allonen, Kiltit lapset


SANOMISTA

 

Päivi Allosen, Silja Purasen ja Pekka Syrjälän Sanomista  -ryhmänäyttelyn yhteisenä sisällöllisenä teemana on kuvan suhde kieleen – sanaan – tekstiin – kertomukseen. Vuonna 2014 Sanomista –näyttely kiertää Rovaniemeltä Turkuun, Brinkkalan galleriaan ja syksyllä Porin Poriginal- gallerian jälkeen Helsinkiin Huudon Jätkäsaaren näyttelytilaan. Jokainen näyttely on kuitenkin erilainen Sanomista –näyttely.

 

Kuvataiteilija Päivi Allonen pyörittelee teoksissaan ilmiöitä. Teokset keskittyvät vuorovaikutukseen tai sen puutteeseen. Hän pohtii arkista vallankäyttöä ja sen ilmentymistä. Esillä on kaksi installaatiota. Tarve -teoksen koko ja muoto muotoutuu tilan mukaan. Tarpeella on tapana kasvaa, vähetä, muuttaa muotoaan ja olemustaan ympäröivistä olosuhteista riippuen. Allosen Kiltit lapset -teos lepää lattialla – jokainen lapsi lokerossaan, aisoissa omalla paikallaan -hymyilevänä, harmittomana ja ärsyttämättömänä.

Silja Puranen on yhteiskuntaa kriittisesti tarkasteleva tarinankertoja. Purasen teosten oudot hahmot ja tilanteet vihjaavat ihmisen valtasuhteista ympäristöönsä. Uusimmissa teoksissa tarkastelun kohteena ovat muun muassa luonnovarojen käyttö, kasvavat jätemäärät, ruoantuotannon eettisyys ja ekologisuus. Kuva-aiheiden pääosassa ovat eläimet – erityisesti sika, jonka tehtävä on toimia inhimillisen sivilisaation kuvana. Vaikka Purasen teema esiintyy tässä näyttelyssä entistä synkempänä dystopiana maapallon kestokyvyn rajojen koettelusta, on taiteilijan ilmaisussa omanlaistaan vinoutunutta huumoria. Puranen ei saarnaa vaan tarinoi ja jättää katsojalle tilaa viedä teoksen kertomusta eteenpäin.

Syrjälän teokset ovat veistoksia sanoista. Teokset kuvaavat usein kirjoitettua sanaa tai puhetta, sanomisen aktia. Syrjälän teoksissa verbaalin kielen abstraktit merkitykset ja visuaalinen, fyysisten materiaalien ja muotojen kieli ovat vuorovaikutuksessa keskenään ja uudelleenmäärittelevät toinen toisiaan ”Käyttämällä kirjoitettua sanaa ja puhumista teosteni lähtökohtana haluan kyseenalaistaa teoksen objektinomaisuuden. Jospa teos onkin itsenäinen subjekti, jolla on oma tahto ja se sanoo sanottavansa suoraan ja lupaa kyselemättä. Teos ehkä flirttaa ja ehdottelee meille seinältä ties mitä törkeyksiä”.

 

 

Kiitokset näyttelyä tukeneille: Koneen Säätiö, Nanso Group Oy ja Juhlamaailma.