SuomeksiIn English

Pekka Hermanni Kyrö

10.09.2011

Galleria Napa
Jorma Eton tie 6
96100 Rovaniemi

Avoinna

ti-to klo 12-18
pe klo 11-17
la-su klo 12-16

Pekka Hermanni Kyrö: Hammastunturi, 2011, 30x40, öljy

 

OLEMISEN IKUINEN KAUNEUS

Inarilainen kuvataiteilija Pekka-Hermanni Kyrö maalaa valkeisiin raameihin valkoista valkoiselle. Tuloksena on luminen tunturimaisema, jossa katselija on läsnä maisemassa, lumen monenkirjavassa väriloistossa.

Kyrön kyky tajuta lumi perustuu metodiin, jolle hän on itse antanut nimen murtomaarealismi. Maalaukset syntyvät viikkojen vaellusten aikana paikan päällä. Lumen maalaaminen vaatii olemista lumen ympäröimänä. Parasta aikaa on kevät, jolloin liikkuminen on helppoa ja valoa riittää. Paras paikka on pohjoisen Lapin tunturi. Käsitteenä tunturi on Lapin eläjälle sekä reaalinen että metaforinen, myyttinen maailma, samalla tavalla kuin metsäsuomalaiselle metsä. Tunturi on avara, rytminen tila, jota leimaavat valo, aika, lumi, elämä, kauneus, vapaus.

Kyrön töissä on vahva läsnäolon tuntu. Taiteilija, joka maalaa valkoista valkoiselle, on kiinni hetkessä ja hänen luomansa kuva on valoa täynnä. Kuvia katsellessa tulee hakemattakin mieleen antiikin tarina Minervan pöllöstä, joka lentää vasta hämärän tullen maalaten harmaansa harmaalle. Tuo viisauden symboli lentää kuitenkin tapahtumien jo tauottua ja päivän mentyä mailleen. Jäljellä on enää tapahtuneen kirjaaminen, jolloin pöllön viisaus latistuu jälkiviisaudeksi. 

Pekka-Hermanni Kyrön ominta materiaalia on öljyväri ja vahvin ominaisuus käden herkkyys. Kyrö vie katsojansa hiihtokeskusten ulkopuolelle, saavuttamattomaan tunturimaisemaan, jota kameran on mahdoton tallentaa.

 

Teksti pohjautuu yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti Tapio Kuuren tekstiin taiteilijasta.