SuomeksiIn English

Sadankahdeksankymmenen asteen kulma - Kumpula, Tuisku & Öfverström

10.01.2015

Galleria Napa
Kairatie 3
96100 Rovaniemi

Avoinna: 
ti-to 12-18, pe 11-17, la 12-16

Eero Kumpulan, Kari Tuiskun ja Seppo Öfverströmin näyttely ”Sadankahdeksankymmenen asteen kulma” avaa Lapin taiteilijaseuran 25-vuotisjuhlavuoden. Kumpula, Tuisku ja Öfverström ovat vuonna 1990 perustetun taiteilijaseuran perustajajäseniä. Tällä hetkellä seurassa on jäsenenä yli sata ammattitaiteilijaa.

Eero Kumpula on vuonna 1933 Kemijärven Oinaan kylässä syntynyt taiteilija. Hän on tunnettu erityisesti Lapin sodasta säilyneen Suvannon kylän kuvaajana. Kumpula on pitänyt yksityisnäyttelyitä eri puolilla Suomea sekä mm. Kiirunassa Ruotsissa. Yhteisnäyttelyihin hän on osallistunut mm. Norjan Kirkkoniemessä, Murmanskissa, Leningradissa ja kiertonäyttelyssä Itä-Saksassa. Hänen maalauksiaan on yksityiskokoelmien lisäksi valtion taideteoskokoelmassa. Lapin taiteilijaseurassa Kumpula on toiminut aktiivisesti mm. hallituksen jäsenenä.

Kari Tuisku on syntynyt vuonna 1952. Hän asuu ja työskentelee sekä Järvenpäässä että Songassa. Viime vuosina Tuisku on työstänyt Surun olemus-teossarjaansa, joka pohjautuu hänen omakohtaisiin kokemuksiinsa. Teossarjan lopullinen versio oli esillä Taidekeskus Mältinrannassa elokuussa 2014. Tuisku on osallistunut lukuisiin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on mm. Wihurin säätiön ja useiden kaupunkien kokoelmissa sekä Suomessa että mm. Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Latviassa. Tuisku osallistuu myös Lapin taiteilijaseuran juhlavuoden ”How to Read in the Dark”-näyttelyyn. Samanaikaisesti Galleria Napan näyttelyn kanssa hänellä on yksityisnäyttely ”Samaanaikaan” Kouvolan taidemuseon galleriassa.

Kuvataiteilija Seppo Öfverström on syntynyt Helsingissä vuonna 1947. Hän asuu ja työskentelee nykyään Rovaniemellä. Hänen teoksissaan eri materiaalit keskustelevat keskenään. Teosten lähtökohtana toimivat mm. ajan patinoimat ovet, rapautuneet muurit, portit, lukot ja ikkunat. Teokset esittävät arkipäivän realismia. Öfverström on toiminut taiteilijana vuodesta 1977 ja osallistunut lukuisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin sekä kotimaassa että ulkomailla, kuten Kiinassa, Ruotsissa, Unkarissa, Italiassa ja Saksassa. Öfverströmin teoksia on monissa taidekokoelmissa, mm. Jenny ja Antti Wihurin rahaston ja Rovaniemen kaupungin kokoelmassa, josta myös osa näyttelyn teoksista. Öfverström palkittiin vuonna 2006 Rovaniemen kulttuuritekopalkinnolla hänen aktiivisuudestaan Lapin kuvataiteen näyttelyiden järjestämisestä ulkomailla.