SuomeksiIn English

Kalle Lampela

01.04.2018

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-su 11-18

Muotokuvia

Vain viisi prosenttia suomalaisista pitää muotokuvista kaikkein eniten, kun valittavana ovat kaikki kuvataiteen lajit. Toisaalta vain viisi prosenttia suomalaisista pitää muotokuvista kaikkein vähiten. Suomalaiset eivät siis ole erityisemmin kiinnostuneita muotokuvista, mutta eivät mainittavasti inhoakaan niitä. Kiinnostus muotokuvaa kohtaan kuitenkin kasvaa, mikäli kuvauksen kohteiksi voi valita perheenjäseniään. Tilastot eivät toki kerro kaikkea ihmisen kiinnostuksesta lajitoverinsa kasvoja kohtaan. Muotokuvien ja ihmisen kasvokuvien viehätysvoimaan vaikuttavat kulttuuristen tekijöiden ohella myös vaistonvaraiset biologiset seikat. Kuten evoluutiopsykologi, kognitiotieteilijä Nancy Etcoff Harvard Medical Schoolista toteaa, mikään ei vangitse huomiotamme kuten ihmiskasvot, eikä mikään vedä vertoja kasvoille niiden kommunikatiivisessa voimassa. Ylivoimaisesti suosituin ”muotokuvatyyppi” onkin tätä nykyä selfie.

Kautta historian muotokuvamaalarit ovat harjoitelleet piirtämällä tai maalaamalla kuvia läheisistään, tuttavistaan ja itsestään. Niin myös Kalle Lampela. Kuukauden taiteilija -näyttelyssä on esillä yksi omakuva sekä muotokuvia hänen pojastaan Sakusta, hänen isästään, äidistään ja isoisästään. Muotokuvien tekniikka on värikynä kartongille ja lyijykynä paperille.

Lampela tekee muotokuvat fotorealistisella metodilla, eli hän piirtää ne digitaalisista valokuvista. Fotorealistisen metodin mukaisesti hän käyttää muotokuvia piirtäessään myös projisointia ja tietokonetta. Hän yhdistää näköismuotokuvan perinteen digitaalisen aikakauden mahdollisuuksiin.

Lampela tekee muotokuvia myös tilauksesta. Hänen tuorein julkinen tilausmuotokuva Lapin yliopiston pitkäaikaisesta hallituksen puheenjohtajasta Raimo Väyrysestä paljastettiin Lapin yliopistolla joulukuussa 2017. Lampela tekee tilauksesta myös muotokuvia yksityisille, mukaan lukien lapsimuotokuvat.

Kalle Lampela työskentelee kuvataiteen yliopistonlehtorina Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa.

 

Taiteilijan yhteystiedot: 040 4844229 | www.kallelampela.com

Teostiedot:  Isoisä. 2017. Värikynä kartongille. 71 x 58 cm.