SuomeksiIn English

Juhani Tuominen

03.02.2019

Korundi
Lapinkävijäntie 4
96100 Rovaniemi
Avoinna ti-ke, pe-su 11-18, to 11-20

Juhani Tuominen

Lapin taiteilijaseuran -Korundin kuukauden taiteilija

 3.2.–27.2.2019

ŞEHZADE MEHMED TÜRBESİ  

(Prinssi Mehmedin hauta)

Istanbulin Şehzadebaşıssa sijaitseva türbe (hautarakennus) ja sen ympärillä oleva hautausmaa-alue on ollut suljettuna yleisöltä 1920-luvulta saakka. Türbe niin kuin moskeija ja muutkin hautausmaa-alueen rakennukset ovat  Mimar Sinanin suunnittelemia, 1500-luvulta, Kanun Sultan Süleymanin (Süleiman Suuren) ajalta.  

Vuoden 1992 keväällä hautausmaan portti oli raollaan, ja pääsin livahtamaan sisälle. Myös türben ovi oli auki; kurkistin sisään, ja lyhyen hetken ajan sain nähdä sen interiööriä. Huomioni kiinnittyi silloin erityisesti rakennuksen kaakeleihin, joiden väritys poikkesi aikalaiskaakeleista muun muassa voimakkaan keltaisen värinsä takia. Sain otetuksi  jonkinlaisen hämärän valokuvan tilasta. Valokuvasta ei juurikaan ollut apua, kun yritin virkistää muistia näkemästäni; se oli ainoastaan muistutus siitä, että oli käynyt tilassa ja nähnyt sen. Maalasin myöhemmin yhden kookkaamman maalauksen, jonka nimesin Şehzade Türbesiksi. 

Kaksikymmentä vuotta myöhemmin tämä türbe ja saman alueen muutkin türbet oli entisöity ja avattu yleisölle. Menin tietenkin uteliaana katsomaan muistikuvani jo omakseen rakentamaa kohdetta. Kokemuksen jälkeen aloin käsitellä Şehzade Mehmedin Türbeä uudelleen. Tämän näyttelyn maalaukset ovat osa tuon uuden kohtaamisen kokemusta.

 Haudassa on neljä kenotafiarkkua (muistoarkkua). Prinssi Mehmedin, hänen tyttärensä Humușah Sultanin, Mehmedin veljen prinssi Cihangirin ja tuntemattoman henkilön arkku. Erityispiirre on hieno puinen kuutiomainen baldakiini Prinssi Mehmedin kenotafin yläpuolella. Se ehkä viitta Mekan Kaabaan.

Juhani Tuominen

juhani.tuominen@juhanituominen.net

Juhani Tuominen on Oulussa 1949 syntynyt taidemaalari, joka työskentelee ja asuu Rovaniemellä ja osa-aikaisesti myös Istanbulissa.