SuomeksiIn English

Maria Kausalainen

01.03.2012

Kuukauden taiteilija

Korundi, Rovaniemi

Tiistai-sunnuntai klo 11-18


Salida- fuite- exit      

"Vuoden 2010 aikana pidin keskuksen lapsille taidepajoja, joissa heillä oli mahdollisuus pukeutua erilaisiin rooliasusteisiin ja tulla kuvatuksi näissä asusteissa. Roolileikkeihin osallistuneet lapset saivat kuvansa työpajan lopuksi itselleen. Omalta osaltani työskentely kuvamateriaalin kanssa jatkui leikkien jälkeen pitkään. Muotokuvat vedostin neliväriserigrafiana.

Teoksissani valokuvan ja grafiikan tekniikoiden raja on häilyvä ja lopullinen vaikutelma voi johtaa mielikuvaan maalauksista. Vedokset ottavat kantaa muotokuvaperinteisiin erityisesti renessanssimaalauksiin asentojen, värien ja kuvapinnan kautta, mutta myös poptaiteen traditioihin tekniikkansa välityksellä. Näyttelyn nimi, kolmella eri kielellä ulospääsy, kuvaa lasten todellista matkaa maasta toiseen, myös ulkopuolisuutta ja pakopaikkaa leikissä, muuntautumisessa. Kuvavalinnoissani nostin esille herkkiä katseita ja vakavia hetkiä, joita ei ole helppo sivuuttaa leikkiin vedoten. Muotokuvaperinne, jossa halutaan korostaa ja arvostaa henkilön elämänuraa tai muuta erinomaisuutta toisiin ihmisiin nähden on koettavissa ja kyseenalaistavissa teosteni äärellä.

Työskentelen eri tekniikoilla riippuen projektista. Käytän taidegrafiikan keinoja painaessani valokuvaa nelivärisenä sekä teoksissa, joissa on perusteltua jäljen tai eleen vuoksi käyttää painotekniikkaa. Arkipäivän esineet ja kalusteet sekä valokuvavedokset, video yhdistyvät installaatioissani. Projektini ovat käsitelleet perhettä, lapsia ja arkea, asioita, jotka ovat lähellä omaa elämääni suurperheen äitinä. Olen hyvin kiinnostunut elämäntarinoista ja historiasta. Peilaan useissa teoksissani yhteiskunnan ja sen arvomaailman muutoksia."