SuomeksiIn English

Tuomas Korkalo

01.09.2013

Kuukauden taiteilija

Korundi, Rovaniemi

Joka päivä klo 11-18


Makaaberia värileikkiä


Makaaberia värileikkiä on Tuomas Korkalon akryylein ja öljyvärein MDF-levyille toteutettu maalausinstallaatio, joka on esillä Korundin kahviossa 01.10.2013 - 28.10.2013.

Uno-korttipeli, sen ulkoasu ja värit ovat olleet löyhänä lähtökohtana Makaaberia värileikkiä -teoksen toteutukselle. Leikki on peliä ja peleissä on yleensä myös sääntöjä. Peleissä säännöt sovitaan etukäteen tai niitä voidaan muuttaa pelin tai leikin edetessä. Olen ajatellut maalausprosessin teoksessani ikään kuin pelinä, jossa aihe on etukäteen päätetty. Pelin säännöistä ovat vastanneet alkuun väriteoreetikot Josef Albers (1888-1976) ja Johannes Itten (1888-1967). Besserwisserinä, ärsyttävänä pelaajana, joka sooloilee ja keksii uusia sääntöjä olen toiminut ihan itse. 

 

Kuolemaa on käsitelty paljon taiteen eri alueilla kautta historian. Pääkallo kuoleman ja sen väistämättömyyden tiedostamisen allegoriana on tuttu maalaustaiteen traditioissa kautta historian. Se on suosittu ja muodikas merkki populaarikulttuurissakin. Pääkallo on katu-uskottava ja se on rock, välillä myös pop.

 

Kuolema aiheena on käytetty aihe nykytaiteessa. Kuolema etäännytetään kuitenkin yhteiskunnassa, se piilotetaan laitoksiin pois näkyvistä ja pois mielestä. Symboliin törmää usein vaateliikeketjujen asusteissa ja musiikkivideoissa. Kuolemateemaa karnevalisoimalla tiedostetaan samalla elämän rajallisuus, ja hetken merkitys. Teoksen nimi viittaa myöhäiskeskiajalta tuttuun Kuolemantanssi La Danse Macabre- vertauskuvaan, joka symboloi kaikkien samanarvoisuudesta kuoleman edessä riippumatta yhteiskuntaluokasta taikka asemasta. Elämä on flirttailua kuoleman kanssa syntymästä alkaen.