SuomeksiIn English

Anna Alm

01.04.2012

Kuukauden taiteilija

Korundi, Rovaniemi

Tiistai-sunnuntai klo 11-18    

Kuva:Yksityiskohta teoksesta Knossoksen labyrintti. 2011, sekatekniikkamaalaus, 117 x 425 cm.

Maalauksen labyrintit ovat mukaelmia hopeakolikosta, joka on 200-luvulta eaa ja joka kuvaa labyrinttia Kreetan Knossoksessa. Myytin mukaan labyrintti vangitsi Minotauruksen, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi härkä. Labyrintti symbolisoi monia kulkureittejä, joista vain yksi polku johtaa keskustaan. Muinaiset sokkelot tehtiin symbolistisesti ansoiksi pahoille hengille.
Miksi kolikkoon oli painettu labyrintin kuva? Symboli on kiehtova, kysymyksiä herättävä.

Miltä euron kolikko tuntuisi, jos siihen olisi painettu labyrintti, sokkelo? Voisiko se symbolisoida jotain? Labyrintti, pahojen henkien ansa, painettuna kolikoihin kuulostaisi erikoiselta.Antiikin mytologiassa Styks oli maailman ja manalan rajajoki. Kharon-lautturi kuljetti kuolleet virtaa pitkin manalaan rahapalkkiota vastaan. Niinpä monissa hautajaisrituaaleissa laitettiin kolikoita vainajan kielen tai silmien päälle maksuksi turvallisesta matkasta tuonpuoleiseen.

Maalauksen turkoosi väri kuvaa ylhäältä alaspäin virtaavaa vettä. Ruosteisen ruskean pinnan päällä se vaikuttaa raikkaalta, mutta viittaa antiikin jokisymboliikkaan ja antaa näin ristiriitaisen tulkinnan vedelle.

Maalaus on alku sarjalle kysymyksiä, viittauksia symboliikkaan, rinnastuksia antiikin ja oman aikamme välillä.