SuomeksiIn English

Käsivara, Rovaniemi

09.10.2014

Galleria Valo

Tiistaista sunnuntaihin 10–18 

Galleria Valo, Arktikum

Pohjoisranta 4, Rovaniemi

Avajaiset keskiviikkona 8.10 klo 18!

Tervetuloa!

 

Kuva: Liisa Hietanen: Sirpa (2012) virkkuu, neulos, neulepaita ja kanavatyö

Tom Engblom

Liisa Hietanen

Jaakko Himanen

Tenka Issakainen

Matti Peltokangas

Pauliina Turakka Purhonen

Kuraattori Jyrki Siukonen

 

Mikä yhteistä on nykytaiteella ja käsityöllä? Mikä erottaa ne toisistaan?

Onko taide korkeaa ja käsityö arkista? Onko kaikista käsityön tekijäksi ja vain harvoista taiteilijoiksi? Voisiko asia olla juuri päinvastoin?

KÄSIVARA on näyttely, joka tuo yhteen kuusi suomalaista nykytaiteilijaa. Jokaisen työssä käsityö on läsnä sekä käsitteellisesti että konkreettisesti. Teokset ovat pitkällisen käsityön tuloksia, mutta eivät sittenkään käsitöitä – vai ovatko?

KÄSIVARA osoittaa, kuinka nykytaide soveltaa entistä vapaammin erilaisia tekemisen tapoja ja taiteilijoiden kiinnostus perinteisten menetelmien mahdollisuuksiin tuottaa uusia raikkaita tulkintoja käsityöstä.

Matti Peltokangas tuo näyttelyyn teoksia, joissa toistuu kaksi perinteistä miehistä puhdetyön esinettä: puulusikka ja kirveenvarsi. Esineet ovat ikiaikaisia ja puhdistuneet lähes aineettomiksi ideoiksi. Peltokankaan installaatiot muuttavat yksinkertaisen ja tutun esineen toiston kautta käsitteelliseksi työn kuvaksi.

Pauliina Turakka Purhonen on tehnyt ommeltuja veistoksia, joiden hahmoissa on muistumia vanhoista uskonnollisista veistoksista. Mielikuva pehmeästä tekniikasta törmää teosten usein yllättävään kuvamaailmaan, jossa arjen ja myyttien kertomukset ovat kirjaimellisesti piston päässä toisistaan.

Tenka Issakaisen työvälineenä ovat perinteiset kangaspuut, mutta lopputuloksena on kudonnan räjäytys, joka haastaa katsojan pohtimaan tradition jatkamista ja rikkomista. Issakaisen ryijyt ovat ekspressiivisiä materiaalien kasaumia, joihin saattaa tarttua yhtä hyvin kadulta kuin käsityökorista löydettyä.

Jaakko Himasen lasikuidusta muovatut veistokset ovat monivaiheisen käsityön tuloksia, joiden sileistä pinnoista käden jälki on pyritty häivyttämään. Esineiden ja luonnonmuotojen muistumina ne yhtäältä jäljittelevät ja toisaalta luovat jotakin uutta. Joissakin teoksissa Himanen on yhdistänyt tuttuihin esineisiin pitsinnypläystä harrastavan appiukkonsa tuotantoa.

Tom Engblomin veistoksissa taiteellinen ajatus saa usein materiaaleilla herkuttelevan tulkinnan. Näyttelyssä esillä olevassa kapeiden muotojen sarjassa taiteilija kokeilee, yhdistelee ja leikittelee, mutta ennen kaikkea luo omintakeisia muistumia koristeiden ja käsityön muodoista eri puolilta maailmaa.

Liisa Hietanen virkkaa ja kutoo veistoksia, joiden aiheena ovat arjen ihmiset ja esineet. Langasta kokoonlaitettu WC on yhtä aikaa näköinen ja surrealistinen ilmestys. Virkkuu-urakka nousee ihmeelliseksi ja nauruhermoja kutkuttavaksi kokonaisuudeksi, jonka äärellä viimeistään on pakko myöntää ettei rajaa taiteen ja käsityön välillä ole helppo nähdä.

Näyttelyn on kuratoinut Jyrki Siukonen ja järjestänyt Lapin taiteilijaseura yhteistyössä Lapin yliopiston kanssa.

Näyttelyn järjestämistä on apurahoin tukenut Niilo Helanderin säätiö.

 

Lehdistökuva: Liisa Hietanen: Sirpa, 2012, virkkuu, neulos, neulepaita ja kanavatyö

KutsuPDF

Lisätietoja

Leila Lipiäinen, leila.lipiainen@ulapland.fi, 040 484 4417

Jyrki Siukonen, jyrki.siukonen@uniarts.fi